Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп" прогнозира равенство между ГЕРБ и БСП

Пет партии със сигурност ще влязат в парламента, а Реформаторският блок би влязъл при мобилизация. Това прогнозира изследване на "Галъп интернешънъл".

Сред онези, които се очакват да гласуват, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, а 26,5% - БСП. Дали БСП, или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота.

След ГЕРБ и БСП се нареждат Обединените патриоти, които могат да спечелят 12,3% от гласовете, ДПС – 9,7%, ВОЛЯ – 8,2% и за коалицията „Реформаторски блок - „Глас народен“ - 3,8%. Това са формациите с шанс да попаднат в Народното събрание, ако изборите бяха днес.

Още няколко формации имат своите шансове, но засега са под „бариерата“. ДОСТ е важна неизвестна. Очакват се 2,9% за тях. АБВ и „Движение 21“ имат 2,6%, „Да, България“ – 2,4%, „Нова република“ – 2,1%.

Общото гласоподаване сега може да се калкулира на близо 3,7 милиона души, но може да варира. Сред тях обикновено има чувствителни дялове недействителни бюлетини. 3,1% от гласуващите вероятно ще ползват опцията „Не подкрепям никого“.

Данните на „Галъп” са на базата на национално представително проучване сред 1012 души (18+) в цялата страна, проведено от 14 до 21 март по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във