Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп" представи на институциите гледната точка на младите за развитието на страната

Обзор с визиите на млади българи за развитието на страната беше предоставен на министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя Томислав Дончев, заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова,  министрите на младежта и спорта, науката и образованието, труда и социалната политика. Текстът съдържа различни гледни точки от Младата Кръгла маса, която „Галъп интернешънъл“ проведе наскоро, съвместно с института по социология „Иван Хаджийски“.

Поводът за форума беше 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. „Галъп интернешънъл“ даде думата на млади изследователи и общественици, които да представят своите визии за бъдещото развитие на страната.

Първият панел на дискусията беше посветен на вдъхновяващи примери и ноу хау. Беше посочена важността на работата с младежите у нас и най-вече нуждата да се чува повече думата на младите в създаването на политики. Бяха откроени добрите примери за социално ориентирано предприемачество от новото поколение в България, нуждата от по-солидарно общество и равномерно развитие на всички региони в страната.

Проблемът с неравния старт и възможности беше адресиран във втория панел. Панелът беше по-скоро идеологически и събра анализатори в спектъра от православие, през консерватизъм и либертарианство до анархизъм.

В третия – изследователския – панел на дискусията се проявиха двата прочита, десен и ляв: акцент върху личната инициатива, отговорност, добър пример и предприемчивост или върху солидарност, преодоляване на тежки неравенства и т.н.

Заключителният панел беше изцяло изграден от млади политолози. Публиката имаше възможност за непосредствено участие през цялото време на дебата. Всеки от участниците се опита да синтезира нужното за България в идните години в една единствена дума. Солидарност, участие, информираност, надежда, прошка, ценности бяха сред най-често споменаваните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във