Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": Правителство по-скоро ще има

Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

Правителство по-скоро ще има. Пълният мандат обаче е по-малко вероятната опция. Това е бързото обобщение в мненията на изявените млади политолози у нас, синтезирано от „Галъп интернешънъл болкан“. Агенцията чества 30-годишен юбилей и по този повод пита изявените политически изследователи до 30-годишна възраст

Калоян Велчев, например, казва, че правителство ще има, но то най-вероятно ще се намира в постоянна предизборна кампания и динамична вътрешна конкуренция. Когато някоя от партиите, влезли в управлението, се почувства достатъчно силна, тя най-вероятно ще се опита да предизвика нови избори като оттегли подкрепата си към кабинета. Сергей Петров смята, че проблем със заметени различия по време на преговорите може да ескалира във всеки един момент. Новите лидери няма да се ръководят от мускетарския принцип и ще напуснат коалицията, ако тя започне да носи електорални щети, допълва Теодора Йовчева.

Пълен мандат изглежда трудна задача, но е време да се положат усилия, пише социологът от „Галъп интернешънъл болкан“ Юлиана Гальова. Дария-Лора Дачева обаче е по-скоро скептична – според нея напрежението в обществото не е спряло да расте, а асоциациите, които предизвикват много от решенията в последните дни, със сигурност не са позитивни. „Преговори за коалиционно правителство или Кръглата маса от 90-та? Новите лица, умните и красивите или Румен Овчаров и Емилия Масларова?“, пита Дачева.

Скептицизмът за пълен мандат на бъдещо правителство преобладава сред младите изследователи. Политологът Яница Петкова от „Галъп" обаче напомня: „историята никога не тече в предначертани прави коловози, но често се оказва, че именно временните неща са най-трайни“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във