Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": Подкрепата за мажоритарно гласуване спада

Половин година след провеждането на националния референдум делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл”, което е независимо от външно финансиране. Изследването е проведено в периода 4-11 май тази година сред 819 пълнолетни българи.

Според допитването негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май. Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла, смятат социолозите.

В същото време доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности след смутните времена на 2014 г.

С дял от около 40% доверие банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват в сравнение с останалите институции у нас. През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега обаче всичко е нормализирано.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във