Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": Малко над 30% избирателна активност към 15 часа

Малко над 30 процента е избирателната активност на парламентарните избори към 15.00 часа, изчисляват "Галъп" - агенцията, която и на тези избори е партньор на БНР.

Пред националното радио социологът Светлин Тачев уточни: „Това, което сме наблюдавали до момента - по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите след обяд и късния следобяд, в столицата започва да се гласува обикновено от обяд нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин. Това е един празник за хората да излязат и да упражнят своя граждански дълг“.

Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

Петкова уточни, че засега гласуват повече хора в активна възраст, най-вече тези над 30 години. „Между 30 и 60 години в най-голяма степен са гласували. Младите гласуват по-скоро следобед", допълни тя.  

Петкова призова хората да са активни при екзитпола, защото това е „единственият шанс да се получат резултати от изборите още тази вечер“. „Знаем, че ЦИК ще брои бавно. Този път протоколите са доста усложнени“, допълни тя.

Известен процент от хората са плахи да повторят своя вот пред анкетьорите, отбеляза Яница Петкова. „Няма причина да се притесняват. Това е информация, която ще бъде полезна за всички нас“, подчерта тя.

Към 9 ч. агенцията отчете 4.2% избирателна активност.

Засега активността е чувствително по-ниска в сравнение с отчетената преди 4 години на предишните парламентарни избори към този час, отбеляза тази сутрин изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.  

Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера“, коментира той. 

"Моят съвет към слушателите е да изчакат данните на ЦИК, защото данните от екзитпол се базират на извадково прогнозно изследване. При това изследване, което за съжаление в условията на COVID е свързано и с много откази от страна на част от респондентите. Използвам повода да призова гласоподавателите спокойно да се отзовават и на поканите за  екзитпол", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във