Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": Към 13 часа избирателна активност е била 17.5 на сто

Избирателната активност към 13.00 часа е 17,5%, сочат прогнозни данни на „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден.

Към 9.00 ч. агенцията отчете 4% активност, след което към 11.00 часа активността се повиши до 9,7%.

Активността и в президентския, и в парламентарния вот е почти идентична, обобщи директорът на агенцията Първан Симеонов. „Тя обаче е по-слаба, отколкото при предходните два парламентарни вота, провели се през тази година“, уточни той.

На проведения на 4 април парламентарен вот избирателната активност към 13.00 часа беше 21,7%, а на изборите на 11 юли тя беше 19,9%, според данните на агенция "Галъп интернешънъл болкан".

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 9%, което е с 5% по-ниско спрямо изборите на 11 юли. В една секция в Горна Оряховица се премина към гласуване с хартиени бюлетини заради несработила машина. В две секции, където се гласува с по две машини, по едно от устройствата е блокирало. В изборния ден продължават смените на членовете на секционните комисии. 

Близо 210 000 избиратели гласуват в 420 секции, от тях вотът е с машини в 310. В протокола на техника за неработещата машина в Горна Оряховица е записано „вътрешен проблем“, без да се уточнява какъв.

Проблем има и с достъпността за пациентите в секцията в областната болница. 

Няма сериозни изборни нарушения, посочиха от Районната избирателна комисия. 

Около 8 процента е активността и за двата избора в Плевенска област. С решение на РИК в Плевен в 9-та секция в Кнежа се премина от машинно към гласуване с хартиени бюлетини, тъй като четецът на карти отказва да работи.

Към 11 ч днес в Перник за президент и вицепрезидент са гласували 9.78% от избирателите. За Народно събрание вота си са дали 9.94%. До обяд днес в РИК не са постъпвали сигнали за сериозни нарушения. В отделни секции е имало технически проблеми, но те са отстранени своевременно

Нормално протича изборният ден в Габрово. Към 11 часа в парламентарния вот са гласували 9, 51% от правоимащите. Малко по-висока е активността при избора на президент и вицепрезидент. 

В област Ловеч избирателната активност към 11:00 ч. също е била по - ниска от изборите на 11 юли.

Около 11 на сто от имащите право на глас са упражнили своя вот в първите четири часа на изборния ден, като за президент и вицепрезидент са гласували повече хора.

Най-ниска е избирателната активност в общините Летница и Луковит. Най-висока е в община Априлци и в община Ловеч.

Малките общини в Кюстендилско – Невестино и Трекляно, регистрираха до обяд около и над 20% избирателна активност, докато за региона тя е около 10% след 12 ч. Активни са и гласуващите сънародници в Босилеград и в седемте секции в Северна Македония. Около 40 души бяха гласували в секцията в културно-информационния център в Босилеград. Очаква се да упражнят вота си над 250 сънародници там. Директорът на центъра Иван Николов каза и за проблем за тези, които са се върнали в Босилеград заради вота.

7,9% е избирателната активност в Сливенска област към 11:00 часа съобщиха от РИК. За президент правото си на глас са упражнили 13 612 души, а за народни представители - 13 619 души.

Вече има и един арестуван за агитация и предлагане на пари, който е застъпник на определена партия пред Основно училище „Братя Миладинови“, където гласуват хората от квартал „Надежда“.

11,7 процента е избирателната активност в Смолянска област към 11 часа, съобщиха от РИК. Гласувалите преди обяд са относително по-малко от гласувалите на парламентарните избори на 11 юли т.г., когато активността е била 15,3 на сто към 11 часа.

Най-голям е процентът на гласувалите в община Рудозем – 17,68 на сто. Най-ниска е в най-голямата община в областта - Смолян, където са упражнили правото си на глас 8,31 от избирателите.

Близо 10 процента е избирателната активност за парламентарните избори в Стара Загора. Интересът към президентските избори е малко по-голям и надхвърля 10 процента.

В две избирателни секции в общините Павел баня и Николаево, машинното гласуване е заменено с хартиени бюлетини заради проблеми с устройствата, съобщиха от РИК. 

Около 8% е активността и за двата избора в Плевенска област към 11 ч. Нормално протича изборният ден.

Няма сигнали за нарушения, освен този за отказ на машината в Кнежа Василка Митева, председател на РИК, обобщи:.

"За изборите за Народно събрание са гласували 19 332, което прави 8,20 процента активност. За изборите за президент и вицепрезидент на републиката са гласували 8,17 процента".

Близо 8% процента е избирателната активност в област Благоевград към 11 часа. Най-много избиратели са гласували  в общините Белица и Банско, където активността е над 17%, а най- малко хора са отишли до урните в общините Благоевград  и Хаджидимово, съответно  5 и 6 процента.  В 4 секции  е имало проблем с машините за гласуване , но само за село Аврамово, община Якоруда,  е взето решение да се премине към  използване на хартиени бюлетини. 

10,28% е избирателната активност в Хасковска област към 11 часа на изборите за президент и вицепрезидент и 10,29% - за народни представители, съобщават от областна администрация.

Най-висока е активността на гласувалите за президент в община Минерални бани – 18,99%, а най-ниска е в Димитровград – 8,32%.

За народни представители  отново най-активни са в Минерални бани – 18,99%, а най-ниската активност е в Димитровград – 8,26%.

В РИК-Хасково са постъпили 9 жалби  за агитация в социалните мрежи, за тайната на вота и прегласуване, като проверките продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във