Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": Избирателна активност от близо 30% към 17.00 часа

Избирателната активност към 17.00 часа е 30,2% за парламентарните избори и 28,9% за вота за президент, сочат прогнозни данни на „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден.

"Това е по-ниска избирателна активност в сравнение с данните за този час от парламентарните избори през април, но малко по-висока спрямо изборите през юли", каза социологът Светлин Тачев от „Галъп интернешънъл болкан“.

Към 9.00 ч. агенцията отчете 4% активност, към 11.00 часа активността се повиши до 9,7%, към 13.00 достигна 17,5% и към 15.00 часа достигна 23,3%.

Активността при президентския и при парламентарния вот започна да се разминава в късния следобед в полза на вота за новия парламент.

На проведения на 4 април парламентарен вот избирателната активност към 17.00 часа беше 38,2%, а на изборите на 11 юли тя беше 29,1%, според данните на агенция "Галъп интернешънъл болкан".

"Традиционно пред обяд излизат твърдите ядра на партиите и по-възрастните хора, а следобед по-младите и тези, които в последния момент решават за кого да гласуват", каза Яница Петкова от „Галъп интернешънъл болкан“.

"Няма разлика в активността за двата типа вот", каза още Петкова.

По думите й избирателният ден протича спокойно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във