Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": Близо 39% избирателна активност към 17 часа

С напредването на деня расте избирателната активност, която е към 17 часа е над 38,2%, сочат данните от екзитпол на "Галъп".

„Сравнено с избирателната активност през 2017 г. към този час – тогава тя е била 42 процента. Отново избирателната активност на тези избори е малко по-ниска, което е по-скоро нормално на фона на ситуацията с коронавируса, но за мен е положителен знак, че хората изявяват желание да излязат и да упражнят своето право на избор“, каза пред БНР социологът Светлин Танчев.

По-рано той сподели наблюдения, че по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите следобед и късния следобед, в столицата започва да се гласува обикновено от обед нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин.

Към 15 ч. избирателната активност беше 30,9% и също бе по-ниска от предишните парламентарни избори.

„Сравнено с 2017 година е малко по-ниска към този час, тогава е била около 34 на сто, но в условията на пандемия за мен това е успех. Към края на изборния ден винаги има засилване на избирателната активност", посочи още Тачев. 

През целия ден социолозите следят движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати в парламента.

Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

Петкова уточни, че засега гласуват повече хора в активна възраст, най-вече тези над 30 години. „Между 30 и 60 години в най-голяма степен са гласували. Младите гласуват по-скоро следобед", допълни тя.  

Петкова призова хората да са активни при екзитпола, защото това е „единственият шанс да се получат резултати от изборите още тази вечер". Знаем, че ЦИК ще брои бавно. Този път протоколите са доста усложнени“, посочи тя.

Известен процент от хората са плахи да повторят своя вот пред анкетьорите, отбеляза Яница Петкова. „Няма причина да се притесняват. Това е информация, която ще бъде полезна за всички нас“, каза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във