Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": 80% от българите не искат автобуси с гласоподаватели

80% от българите смятат, че не трябва да се допуска в страната масово да влизат автобуси с гласоподаватели. 17% обаче възприемат мнението, че всеки, който живее в Турция и има право да гласува у нас, е добре дошъл. Очевидно надделява тревогата по отношение на текущите събития. Това показват данните от експресно телефонно проучване  на „Галъп интернешънъл“ на 21 и 22-ри март, проведено със собствени средства.

Малко над 40% от българите са чули за писмото на Ахмед Доган. Сред чулите очаквано преобладава неодобрение – 55%.  Дял от 37% обаче по-скоро одобряват и това показва, че все пак тезите на Доган вече достигат до адресат. Дали и доколко този процес ще се задълбочава, тепърва предстои да се разбере.

Според допитването на „Галъп интернешънъл“  за отношението по темата за двойното гражданство има високи нива на неодобрение. Най-много хора приемат да се дава подобно гражданство на наши сънародници от традиционни български общности зад граница.

На другия полюс са бежанците и изселниците. Резултатите са очаквани и показват най-вече степените на търпимост. В българското общество очевидно си проправят път тревожни тенденции на нетолерантност, които заслужават коментар и последващо изследване, коментират още социолозите.

50% от българите оценяват работата на служебния кабинет като по-скоро успешна, а 33% - като по-скоро неуспешна. Засега в масовите нагласи служебният кабинет явно успява да удържа положителната си стартова инерция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във