Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": 66% от българите са срещу „Европа на две скорости“

66% от анкетираните реагират срещу идеята за „Европа на две скорости“. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми сред 801 души, проведен между 7 и 8 март в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“. 

72% от попитаните се съгласяват, че е по-добре България да не бърза с влизане в еврозоната. 25% пък се съгласяват с опцията за бързо присъединяване към еврото. Въпреки липсата на особен ентусиазъм по темата с еврото, оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни. 

 68% оценяват първия месец от мандата на Румен Радев положително. Президентът продължава да получава положителни оценки. В сила е разбираемата следизборна положителна инерция.   

Любопитно е в крайна сметка да се проверят и предпочитанията по отношение на прословутия несъстоял се дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Ако респондентите бъдат помолени да си изберат единствен вариант – екипи или лидери, повечето закономерно избират лидерите. 63% са чули за тази тема, а 60% от чулите избират лидерски дебат. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и „мажоритарност“ у нас. Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски дебат, е този на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във