Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": 62 % от българите смятат, че Бойко Борисов се справя добре с дипломацията

Шейсет и два процента от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30 процента са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Това показват данни от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл". Това е втората част от резултатите от експресния сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Сондажът е независим от външно финансиране; максималното стандартно отклонение е с 3.5 при 50 процента дялове, отбелязват от агенцията.
    Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, посочват от агенцията. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62 процента приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 процента смятат, че преговорите с него са излишни.   
    В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията, смятат от "Галъп интернешънъл". Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение - 93 процента. Радикални позиции като тези на вицепремиера Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт  например също срещат солидна подкрепа - 71 процента, и т.н.  
    Мнозинството от българите - 53 процента, смята, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34 процента от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28 процента) или е много вероятно (6 процента) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак мнозинството не очаква ядрен конфликт - общо 63 процента казват, че това е малко вероятно (44 процента) или е изключено (19 процента), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика, посочват още от агенцията.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във