Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": 43,9% е избирателна активност към 19 часа

С напредването на деня расте избирателната активност, която е 43,9% към 19 часа. Това съобщи пред БНР Светлин Тачев от "Галъп".

Към 17 часа беше 38,2%, сочат данните от екзитпол на агенцията.

„Сравнено с избирателната активност през 2017 г. към този час – тогава тя е била 42 процента. Отново избирателната активност на тези избори е малко по-ниска, което е по-скоро нормално на фона на ситуацията с коронавируса, но за мен е положителен знак, че хората изявяват желание да излязат и да упражнят своето право на избор“, каза пред националното радио социологът Светлин Танчев.

„Бихме могли да съобщим активност за някои от по-големите избирателни райони, но моля да се има предвид, че извадката при подобен тип избори е най-вече представителна общо за страната“, каза пък Юлияна Гальова от "Галъп".

В София 23 МИР – 48%, в 24 МИР – 38%, в 25 МИР – около 36%, в Пловдив около 34% избирателна активност и във Варна – около 40%

По-рано Светлин Тачев сподели наблюдения, че по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите следобед и късния следобед, в столицата започва да се гласува обикновено от обед нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин.

Към 15 ч. избирателната активност беше 30,9% и също бе по-ниска от предишните парламентарни избори.

„Сравнено с 2017 година е малко по-ниска към този час, тогава е била около 34 на сто, но в условията на пандемия за мен това е успех. Към края на изборния ден винаги има засилване на избирателната активност", посочи още Тачев.

"Наблюдваме значителна избирателна активност сред българите зад граница, което е похвално, тъй като през годините винаги се говори, че те трябва да участват, и днес виждам, че това става. Мен това ме радва. До 20 часа очаквам повече млади хора да гласуват", отбеляза Тачев.

През целия ден социолозите следят движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати в парламента.

Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във