Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": 37% от българите приемат положително намесата на Русия в Сирия

Четирима от десет анкетирани в глобален мащаб оценяват руската намеса в сирийския конфликт като „позитивна“. По-малко от една трета от интервюираните виждат руската роля като „негативна“. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 54 569 души от цял свят. 

Другия много дискутиран въпрос, потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент – „негативно“ доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз.

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително с около 37%, а негативно - сред 19%, но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса - 44% остават в „междинната“ позиция между двете опции.

Недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият изток, Източна и Западна Азия, Индия и самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия изток.

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%, но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата, посочат социолозите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във