Банкеръ Daily

Общество и политика

„Галъп“: 34,5% избирателна активност към 19,00 часа

Избирателна активност от 34,5 към 19 ч., отчита екзитполът на агенция „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден и следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.

Към същия час на изборите на 4 април данните на „Галъп“ сочеха, че 43,9 на сто от избирателите са отишли до урните.

Към 17,00 часа избирателната активност в страната бе 29,1%, показваха данните на агенцията.

"Това е доста под активността, отчетена на изборите на 4-ти април, когато тя беше с повече от 10 процентни пункта по-висока. Наистина разликата е доста голяма", коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешнъл".

Към 15.00 часа избирателната активност беше 24,8%.

Юлиана Гальова от „Галъп интернешънъл болкан“ коментира за БНР:

„Прави впечатление по-ниската избирателна активност към момента...Може да направим и кратко обобщение за профила на гласоподавателите - в момента до урните в най-голяма степен отиват хората, които са в активна възраст. Знаем, че е по традиция по-възрастните упражняват правото си на глас рано сутрин, а от друга страна, отчитайки топлите часове, има вероятност повече хора да гласуват следобедните. Наблюдава се, че най-активни към момента(17 часа) са избирателите в областните центрове. Разбира се, не би следвало да хиперболизираме избирателната активност, просто до голяма степен това е отражение и на демографската структура спрямо останалите населени места“. 

По-рано Светлин Тачев отбеляза.

"Сутринта излязоха малко повече хора, отколкото на предишните избори. Вероятно в по-късните часове, когато и хладината ще е по-голяма, ще излязат и повече хора да гласуват".

Гласоподавателите по-скоро не са притеснени от коронавируса, посочи Тачев.

Той припомни, че 3 400 000 души гласуваха през април и това беше добра активност предвид ситуацията – пик на коронавирусната инфекция.

Към 13:00 часа избирателната активност беше 19,9%.

"Малко по-висока сме измерили на предходните избори – 21,7%. Към момента малко се забавя активността. Това до голяма степен може да се дължи на самия сезон. Към този момент в по-голяма степен са гласували твърдите ядра на партиите. Очакваме да се активизират следобед хората, които в последния момент са решили за кого да гласуват, а също така младите. Жителите на столицата в по-голяма степен най-вероятно ще излязат да гласуват", каза за БНР Яница Петкова от агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Към 11:00 часа активността беше 13,3%, обясни по-рано днес изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов. Той отчете, че в началото на изборния ден активността е била по-висока, отколкото на вота през април.

"Активността се движи в рамките на очакваното в изборите на 4 април. Следобедът ще е решаващ. Тогава ще проличи дали активността потегля нагоре или надолу. Сутринта беше малко по-висока, отколкото отчетохме предишния път. Това вероятно се дължи и на хубавото време. Следобед ще знаем, първо, защото тогава ще има по-голямо натрупване и, второ, защото различните електорати, които този път са интересни, са и много различни като навици. На 4 април до обяд имаше една картинка, а следобед - съвсем друга, към края на деня стана трета. Днес активността се движи в рамките на очакваното и на това, което помним от 4-ти април. Като възрастови групи не виждане нищо неочаквано, като типове електорати, като навици… Рано сутринта в извадките натежаха по-дисциплинирано гласуващите. Следобед и особено вечерта очакваме по-динамично гласуващите, решаващите до последно, избиращите до последно. Тогава вероятно ще можем да кажем и какъв е делът на тези, които са избрали в последните няколко дни. Надявам се да можем да видим и каква е величината на проблемите с машините. На мен ми се случва, че за момента тази величина не е особено сериозна", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във