Банкеръ Daily

Общество и политика

"Галъп": 25,1 на сто избирателна активност към 17.00 часа

25.1% избирателна активност към 17 часа, след като два часа по-рано активността беше 20,5%, отчете „Галъп интернешнъл болкан“. Агенцията е партньор на БНР в изборния ден.

Активността обаче продължава да е с около три процентни пункта по-ниска, отколкото на първия тур, съобщи за БНР Светлин Тачев от агенцията:

"Активността вероятно ще продължава да бъде по-ниска. Все пак да видим късните часове - късния следобед, когато пък е възможно да се случи една малка мобилизация, която да изкара повече хора да гласуват", каза Светлин Тачев от социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан", която е партньор на БНР. 

Към 13.00 часа избирателната активност беше 15,5 на сто.

​"Тази активност е малко по-ниска от това, което сме регистрирали в същия час на предишния вот и доста по-ниска от тази през 2016-а във втория тур – тогава тя е била 27 на сто", каза пред БНР социологът Яница Петкова от "Галъп".

По думите ѝ изборният ден протича спокойно. За профила на гласуващите е рано да се каже, заяви още Петкова:

"Следобед очаквам по-висока избирателна активност, повече столичани и повече млади хора. Като в столицата активността е по-слаба, отколкото в провинцията, поясни още Яница Петкова.

Според нея най-вероятно активността като структура ще е близка до това, което имахме и на първия тур миналата неделя.

Агенцията отчете 9,4% активност към 11 ч.

Активността остава по-скоро ниска. Няма изненадващи параметри, обобщи изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов.

На фона на активността от лятото и от миналата година не е кой знае колко изненадваща активност, посочи Симеонов. По думите му 2021 година ни е научила, че такива амплитуди в активността са възможни.

Екзитпол се прави на територията от България, напомни той.​

Facebook logo
Бъдете с нас и във