Банкеръ Daily

Общество и политика

Гайдарски: Не е драматично да не си депутат

Омръзнали сме – да се явяваме непрекъснато по телевизорите едни и същи лица. Не е драматично да не си депутат, напротив, здравословно е от време на време да стоиш отстрани, да видиш как вървят нещата, заяви проф. Радослав Гайдарски пред Би Ти Ви по повод предложенията за промени в устава на БСП, които ще бъдат обсъдени днес, във втория ден на 49-ия конгрес на партията. Според тях дадено лице може да е депутат максимум 12 години.

"Ако изберем едни и същи хора отново и отново, трябва да въведем професия депутат. Точно това накара голямата част от хората в партията да си помислим така ли ще продължаваме. А младите? Те какво да правят? Инициаторът на тези промени не е Корнелия Нинова, а хората отдолу", добави той.

Според другия гост в студиото - Крум Зарков, тази промяна съвсем не е толкова спорна, колкото изглежда на пръв поглед, тъй като се подкрепя от голяма част от партията. "Още на миналия конгрес беше поставена и не мина с няколко гласа, добави Крум Зарков.

По думите му хората, които няма да са депутати, имат своето естествено място в партията. „Мярката е необходима, защото хората показаха ясно, че искат промяна на политическата класа, на политическия морал, на политическите лица. Затова правим тази крачка, за да покажем, че промяната, която предлагаме за цяла България, можем да я приложим върху себе си“.

Зарков коментира и предложението за пряк избор на председател на партията. Не мога да разбера опозицията – това е най-демократичният метод. Това е искане на лявото крило на БСП от 10 години, каза той.

"Така няма да има начин да има авторитарна система", добави Гайдарски.

"Всяка партия, всеки организъм публичен се крепи на определени лидери. Въпросът е да не се създава т. нар. номенклатура в прекия избор. Иначе винаги ще има хора с повече влияние от други", каза Зарков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във