Банкеръ Daily

Общество и политика

Футболният съдия от Симитли пак е депутат с рекордни преференции

Стефан Апостолов (вдясно).

Как се стигна до впечатляващите  преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента за него? И  има ли това връзка с факта, че баща му - Апостол Апостолов, управлява общината пети мандат?

На фона на  драматично намалелия вот за  ГЕРБ на национално ниво в област Благоевград изборният резултат на партията  е доста добър - 35 % или 53 641 гласа. Първите петима кандидат-депутати са си извоювали близо 60 процента от преференциалния вот. И ако това е впечатляващ процент, то още по-впечатляваща е бройката поотделно. Между 5000 и 6 500 гласа имат Георги Динев от Петрич, Александър Мацурев от Банско и Стоян Стоев от Сандански. Водачът на листата Росен Желязков има скромните 2380 преференциални гласа. Той обаче добавя към тях още 6905 - толкова са хората, гласували за ГЕРБ,  без да отбележат преференция.

Но дори и този бонус на транспортния министър се оказа недостатъчен, за да се сравнява с рекордните 9507 преференциални гласа, които регистрира депутатът от Симитли Стефан Апостолов, известен в миналия парламент с професионалната си страст към футболното съдийство и липсата на опит в четенето на чужд текст. 

От ГЕРБ са отказали коментар на изборния резулатат, а самият Стефан Апостолов се е съгласил, но само след съгласуване с пресцентъра на партията. Ето какво казват пред БНР избирателите от Симтли: 

"Млад човек, мисли за хората. Не е върнал никой, когато някой го е помолил за нещо".

"Добър човек. Младо момче, с ентусиазъм." 

"Помага на бездетни майки, дарява пари".

Почти всички партии на областно ниво, които бяха конкуренти на коалиция ГЕРБ - СДС, заявиха, че нарушенията на изборния процес и неприкосновеността на вота са безпрецедентни. Според областния лидер на "Демократична България - обединение" Калоян Ханджийски става дума за "феодален модел на гласуване".

"Очевидно финикийските знаци са работили много сериозно. Няма как някой да ме убеди, аз правя избори повече от 20 години и се занимавам много директно с избори, преференции от типа на 5-6-10 хиляди. Тук се наблюдава един феномен - колкото по-малка община или село, толкова по-изкривен вот. Не може да се случи 90% от дадено село да е за една политическа партия. Електронният вот точно това ще пресече", обясни той пред националното радио.

Само един от кандидат-депутатите на ГЕРБ си е позволил да коментира казуса с хилядите преференции. Той е пожелал да остане анонимен и затова гласът му при излъчването в ефир е променен: "Ако се направи една диаграма, ще се види какви изкривявания има при някои хора. Резултатът на ГЕРБ се дължи на изключително инвеститорски подход. Това не е моето разбиране за политика и за влияние върху избирателите. Използват се съвсем различни подходи. Това има обратен знак".

Facebook logo
Бъдете с нас и във