Банкеръ Weekly

Общество и политика

Фронтът, наречен градинка

S 250 94946daa 7edb 4245 8ae5 7ff0aa904659
S 250 4a7d8a33 1375 400f 9353 83ec55570533

След 7-годишни окопни действия жителите на кв. "Гео Милев" най-сетне спечелиха битката за градинката си на ул. "Андрей Николов" № 22.

Войната за зелените площи в столицата обаче продължава - на много и различни фронтове.

По принцип  бранителите на обществените интереси губят, но от време на време успяват да ударят по един  юмрук в зъбите на "бетонджиите". Тъкмо затова разказваме тази история.

 

Всичко започва с разюздената демокрация през 90-те, когато някои зелени площи удобно престават да бъде такива по документи и се заграбват от частни лица. През 2000 г., когато Столична община продава общинската земя под сградата на "Софстрой" на едноименното дружество, "случайно" включва  в сделката още 1500 кв. м – теренът на детската площадка от снимката. 

Следва препродаване на парцела, докато накрая през 2010 г. негов собственик става арх. Венцислав Дучев с фирмата си "Агора-Ин" ЕООД. Той го закупува от друго частно лице – "Техно Строй България" ООД и получава право за строеж според всички планове.

През август 2013 г. детската площадка е заградена от триметрови метални огради и достъпът на децата до мястото за игра е отнет. 

Това е единствената площадка в квартала и опцията на нейно място да се появи няколко етажна сграда никак не се харесва на геомилевци. Започват дългогодишни протести, живи вериги пред багери и камиони, молби към общината, петиции, писма до президента, сезиране на необходимите органи...всичко, което може да се направи от гражданите, е сторено. Като при всяка битка падат и жертви (за утеха, в случая те не са човешки): на фаталния 13 октомври 2014 г. пламва първата кола на протестиращ, а по-късно са опожарени още три автомобила.

Инж. Михаил Джурждин от р-н "Слатина" открива, че разрешителното за строеж на инвеститора Венцислав Дучев е изтекло през 2011 г., поради което "никакви действия за строеж не трябва да се правят".

Предприемачът обаче атакува решението на общинаря и докато преписката обикаля по трасето, наемници на Дучев запрятат ръкави и ликвидират 37 "вражески" дървета. Кръщавайки ги, естествено, "ниски храсти", за да заобиколят изричната забрана на сечта, постановена от Дирекция "Зелена система" към Столична община. 

Незнайно по каква логика, Дучев получава съдействие за разчистване на "строителното петно" от тогавашния кмет на район "Слатина" Антоанета Апостолова, която му разрешава да премахне детските катерушки по площадката. Аргументът е скандален: съоръженията били опасни за здравето на децата?!

По онова време срещу Апостолова тече прокурорска проверка - заради сигнали за други нарушения в районната администрация, но скандалът с детската площадка не попада в полезрението на държавното обвинение и през 2015 г. на нея й е позволено да напусне по свое желание - заради "лични причини". 

Но не закъснява и следващият ход от страна на инвеститора.

"Разрушиха трафопоста и хидрофора. Трафопостът бе на ЧЕЗ и тази фирма му  разреши  да го събори. Но хидрофорът бе собственост на общината, а кметицата мълчеше. Затова той имитира инцидент - една от стените на трафопоста да падне върху хидрофора," обясни  за "БАНКЕРЪ" Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, който е един от протестиращите в квартала. Но бетонената плоча  пада така, че смачкала  нечия кола. За радост нямало човек наблизо.

"Според архитекти  обаче подобна инфраструктура е проектирана да издържа на 9-а степен по скалата на Рихтер и няма как да падне  по този начин , а съкварталците гледаха три дни как два багера с пневматични чукове рушаха двете сгради", разказа още Безлов. 

Собственикът на парцела Дучев иска да упражни правото си да владее своя имот и макар да се увлича в действията си, той има всичко необходимо да строи. Съдът го определя като  "добросъвестен купувач" – имотът, който е купил от второ лице, преди това е бил собственост на трето и т.н. по веригата. Позната схема – многократно прехвърляне на реституирана земя между много играчи. 

"Танту"  за кукуригу след заобиколка на Закона за общинската собственост

В крайна сметка общината предлага замяна, за да може и градинката да е цяла, и инвеститорът да е сит. Пет пъти столичните общински съветници гласуват дали да заменят ябълката на раздора - частния имот в "Слатина" за два общински терена - в "Лозенец" и "Оборище". Четири пъти всяко приемане на бартера, представен под формата на две дарения, е на косъм да мине с 1-2 гласа. Чак петият опит се оказва успешен и се стига до сделка между общината и фирмата на Дучев, въпреки въведената през 2016 г. забрана  общините да продават, да заменят или да даряват придобитите имоти.

При размяната на терени Дучев трябва да доплати на общината 409 хил. лв. Според общинските съветници от БСП обаче цената на публичните имоти (2.226 млн. лева и 1.886 млн. лева) е занижена, а на частния имот – завишена. Първоначално оценител на терена в "Слатина" е Юлия Димитрова - Цекова, известна от историята с "Царските конюшни". След смяната й, стойността на двата общински имота се увеличава и Дучев вече доплаща за тях 500 000 лева. Геомилевци печелят!

Зелената светлина да се строи върху зелени площи

Съгласно действащия Общ устройствен план (ОУП) на София много зелени зони, които са отредени за паркова среда, всъщност са частна собственост и скоро общината може да загуби контрола и над тях, ако не предприеме нужните действия в срок. 

През 2020 г. в бюджета на София за придобиване на земя, която е частна собственост, са предвидени 17 млн. лв. Но журналистическо разследване  изобличи поредния управленски парадокс - в ОУП са заложили възможността да се строи върху терени в парковете. Всичко това показва, че общината не може до без край да заобикаля Закона за общинската собственост и да заменя общински за частни имоти, когато възникне  гражданско недоволство. А шансът площадката, на която играе детето ви да се превърне в бетонено чудовище, става все по-голям.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във