Банкеръ Daily

Общество и политика

„Фрийдъм хаус“: България върви към хибриден режим

Протест срещу правителството през лятото на 2020 г.

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не сам - проблемите са , в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите. 

Организацията понижава оценката за работата на съдебната система в България заради „притеснения за политизацията на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към граждани роми по време на пандемята от COVID-19“.

Останалите категории, наблюдавани от фондацията са - национални институции, избори, гражданско общество, медии, местни институции и борба с корупцията.

Докладът на "Фрийдъм хаус" за България посочва,  че през 2020 г. политическият климат у нас се е влошил още повече.  През 2020 г. се наблюдава и „влошаване на работната среда за журналисти“, като са отчетени използване на сила и нападения срещу представители на медиите. Отвъд посочените в промяната на рейтинга проблеми в съдебната система се споменават и първите санкции, наложени от Съединените щати срещу български съдия - Андон Миталов.

“Фрийдъм хаус“ говори за "антидемократичен завой", защото "атаките срещу демократичните институции се разпространяват по-бързо от всякога" в Европа и Евразия.

"Опортюнисти... прикрити под идеологически дневен ред" подхранват антидемократичните практики. "В много столици" ерозията на либералния демократичен ред означава, че демокрацията, която поне на думи политиците приемат като желан модел, все повече губи от популярността си - включително защото съществуващите институции не могат да се справят с проблемите в обществата, се казва в доклада.

Част от препоръките на „Фрийдъм хаус“ за справяне с кризата на демокрацията като цяло е да се инвестира в независими избори и да се вземат мерки срещу дезинформацията в интернет пространството и изборната намеса в региона. Организацията настоява за подкрепа за гражданското общество и независиите медии, както ЕС трябва да се погрижи системата на „пленени медии“ в Унгария да не се възпроизведе в Полша и други държави в блока. 

"Предизвикателството, пред което са изправени защитниците на демокрацията, е значително, но не непреодолимо. Тъй като антидемократичните лидери стават все по-амбициозни и стратегически, време е демократите да излязат извън простото разпознаване на заплахата. Вместо да гледат със загриженост в кулоарите, те трябва да реагират", се казва в доклада.

Според правозащитниците най-добрите практики и научени уроци трябва да се споделят между демокрациите, точно както автократите обменят своите идеи. Демократичните държави също трябва да координират външната си политика с акцент върху основните принципи, а не само по отношение на сигурността или геополитическата конкуренция. В болните демокрации и хибридните режими вниманието трябва да се съсредоточи върху отварянето на вратите за напредък и укрепването на институциите, които улесняват промяната. А в авторитарните режими, които засилват потисничеството, защитниците на демокрацията ще трябва да засилят мониторинга и да помогнат на жертвите на преследване, като същевременно се подготвят да отговорят на всяка бъдеща възможност за промяна.

"В крайна сметка обаче демокрациите трябва да предоставят ползите от свободното управление на гражданите. Те трябва да виждат осезаеми резултати, за да възстановят доверието в системата и да изградят подкрепа за споделената мисия за защита на демократичните идеали във все по-враждебен свят", се казва в заключението на доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във