Банкеръ Daily

Общество и политика

Френското предложение за РСМ стана причина за липсата на кворум в НС

Обсъждането на френското предложение по казуса със Северна Македония стана причина част от политически формации да не се регистрират в пленарната зала.

То предизвика и напрежение и между депутатите, като кулоарите на парламента бяха разменени остри обвинения в държавна измяна и обслужване на чужди интереси.

Спорът е започнал по време на председателски съвет преди заседанието. 

По повод френското предложение от "Възраждане" заговориха за нова евроатлантическа коалиция - "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС и ГРЕБ, които подкрепят промяната в българската позиция за даване на старт за преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

Те обвиниха в държавна измяна председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов заради проведен разговор с френския посланик по темата. 

"Не е допустимо който и да е председател на каквато и да е партия да звъни на френския посланик да търси разрешение кога и какво да гласува Народното събрание. За нас това е държавна измяна. Никой няма право, бил той председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава", заяви Костадин Костадинов.

Разделение има и в управляващата коалиция.

Ирена Анастасова представи позицията на БСП.

"Ние няма как да подкрепим френското предложение. Ние стоим на нашата позиция, че има договор, който е ратифициран от българския парламент, от 44-тото Народно събрание, и докато не бъдат изпълнени клаузите по този договор, ние няма как да променим позицията си", обяви тя.

Макар от ГЕРБ да декларираха, че подкрепят предложението за решаване на спора със Скопие, не спестиха упреци към премиера Кирил Петков.

"Днес Кирил Петков по абсолютно неясни причини отива нелегитимно като министър-председател в оставка, без позиция на българския парламент, на Съвета на Европейския съюз. Това е срамно за България", категорични са от ГЕРБ.

От "Има такъв народ" днес повториха, че няма да подкрепят предложението на френското председателство. Така при съотношение 3:3 решението във външна комисия, която се събира днес следобед, ще зависи от гласовете на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във