Банкеръ Weekly

Общество и политика

Френският кабинет пак подхвана ромите

Социалистите във Франция бяха обвинени от групи за защита на правата на човека, че забравяйки за предизборните си обещания, продължават да експулсират роми от страната. Това тяхно действие по нищо не се отличава от политиката, започнала по времето на президента Никола Саркози. Френската организация Гласът на ромите директно сравни решението на сегашния вътрешен министър Мануел Валс за разбиване на циганските гета с действията на неговия предшественик от дясното правителство.


Твърдата политика по отношение на имиграцията беше запазена марка за Съюза за Национално движение на Саркози. Самият той често използваше антиимигрантска риторика в предизборната си компания през пролетта, но в последна сметка спечели социалистът Франсоа Оланд. Същият този Оланд, който атакуваше Саркози за отношението му към ромите и изтъкваше, че ако той дойде на власт, ще се търсят алтернативни решения, изключващи мерки като експулсирането. Социалистическият лидер дори се изпъчи преди президентските избори, заявявайки, че ние не можем да приемем, че цели семейства са премествани от едно място на друго, без реално решаване на проблема...


Европейската комисия заплаши преди две години Франция, че ще предприеме законови действия заради ромските й акции, а миналата година Съветът на Европа я осъди за начина, по който се опитва да се отърве от ромите. Всичко това обаче очевидно не смущава амбициозния вътрешен министър Валс. Петдесетгодишният социалист, сочен от мнозина за бъдещ кандидат-президент, дори открито заяви, че експулсирането на роми и разбиването на незаконните гета твърдо ще продължи. Няколко катуна в Лил, Лион, Марсилия и в предградията на Париж вече бяха разбити. С чартърен полет 240 цигани бяха превозени до Румъния, като всеки един от тях получи 300 евро компенсация за доброволното си завръщане в родината. Именно тези действия бяха най-силно атакувани от правозащитните организации. Голяма част от тях са убедени, че няма никаква пречка същите хора да използват тези пари и отново да се върнат на Запад.


Около 90% от 15-те хиляди роми във Франция идват от Румъния, а останалите са най-вече от България. Имигрантската схема е проста - те се възползват от възможността като граждани на тези държави да пътуват безвизово в рамките на 90 дни в страните от Шенген. Но, веднъж влезли на френска територия, остават там след законовия срок в търсене на работа и на по-добър живот. В същото време много от французите роптаят срещу неприятностите, причинявани им от циганите.


Европейската комисия обяви през седмицата, че ще наблюдава отблизо експулсирането, за да се увери, че то е... в съгласие с правилата за свободно движение на хора в общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във