Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФРЕНСКА ЕКСПАНЗИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ПАЗАР

В рамките на програмата за сътрудничество между Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Френската федерация на застрахователите миналия петък се проведе среща между представителите на двете организации. Известно е, че Франция е една от страните с традиции в застрахователния бизнес и евентуалното френско присъствие на нашия пазар би било повече от полезно. Проявеният интерес от чуждестранната федерация не е случаен и е подплатен с конкретни проекти за сътрудничество. Очаква се в скоро време френски компании да отправят делови оферти за партньорство с наши застрахователни дружества.


Посещението на французите у нас завърши с решението следващата среща да се проведе на френска територия. На 27 януари 1998 г. в Париж ще пристигнат както представители на АБЗ, така и на най-големите наши застрахователни компании - ЗПАД България, ЗПАД Булстрад, ЗПК Бул инс, МЗПК Европа, ЗПК Елит инс, ЗПК София инс, ЗПД Витоша, ЗАД Енергия. Предстои своето участие да потвърди и ДЗИ.


Освен експерти от френски застрахователни дружества, проявяващи инвестиционен интерес към България, в срещата ще участва и Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя е изразила готовност да даде финансова подкрепа на френските застрахователи при закупуване на дялове от български компании. При осъществяването на продажбата на пакет от акции на българско застрахователно дружество ЕБВР ще финансира купувача до 30% от стойността на сделката.


Гости на българо-френската среща в Париж ще бъдат и представителите на Европейския комитет по застраховане и на Европейския комитет, подпомагащ развитието на източноевропейските страни. Предвижда се за работното посещение във Франция АБЗ да изпрати покани за участие на авторитетните одиторски компании Deloitte Touche и KMPG, които познават българския застрахователен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във