Банкеръ Daily

Общество и политика

Франция предложи помощта си за европредседателството ни

Много съм щастлив да ви приветствам тук в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС и като продължение на срещата на президента Макрон с премиера Борисов. Бъдещето на Европа е сред ключовите теми. Вашето председателство ще бъде изключително важно и ние сме на ваше разположение за всичко, от което имате нужда. С тези думи първият дипломат на Франция  Жан-Ив льо Дриан посрещна министъра на външните работи Екатерина Захариева в Ке Д’Орсе. Захариева е на двудневно посещение в Париж.

“Разчитаме на вашата експертиза и подкрепа по време на Председателството. Освен бъдещето на ЕС към важните теми бих добавила общата политика за сигурност и отбраната, по която очакваме съществен напредък, както и общата политика по убежище, по която нашите две страни имат сходни позиции”, заяви Захариева. Тя подчерта, че Българското председателство вероятно ще има да се справя с около 200 отворени досиета, но българските екипи вече работят заедно с естонските, за да няма никакво забавяне в предаването на работата.

“Внимателно изслушахме речта на президента Макрон в Сорбоната. България иска да е част от всички интеграционни процеси и населението ни е едно от най проевропейски настроените - каза министър Захариева. - Осъзнаваме, че не сме напълно готови за част от тези интеграционни процеси като Еврозоната, но ви благодаря за подкрепата за присъединяването ни към ЕRМ2. Хареса ми посланието, че тези, които не са готови, трябва да получат механизъм за помощ. Благодаря и за постоянната подкрепа за съдебната реформа.”

България подкрепя и инициативата на президента Макрон да бъде чут гласът на гражданите за бъдещето на Европа и също ще организира дискусии по тази тема.

 Българският и френският външен министър се обединиха, че гражданите очакват конкретни действия от европейските политици. “Невъзможността ЕС да взема бързи решения доведе до ръст на евроскептичните и популистките партии. България може би бе единствената външна граница, която регистрираше всеки бежанец съгласно Дъблинския регламент. Радваме се, че европейската служба за охрана на границата Фронтекс започна работа от България”, каза Захариева.

Тя представи и основния външнополитически приоритет на България и в частност на Председателството - интеграцията на Западните Балкани. “В региона живеят 22 млн. души. В някои от страните младежката безработица е близо 60 на сто. Трябва да кажем ясно искаме ли тези хора да са част от нашето семейство или ще продължим да имаме един нестабилен регион от 22 млн души в сърцето на Европа”, каза Захариева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във