Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФРАНЦИЯ ПОД НАТИСКА НА ЕКОФИН

Финансовите министри на Съюза за пореден път поискаха от Франция да спази срока до 2010 г., за да балансира бюджета си. Това стана по време на редовното заседание на ЕКОФИН през изминалата седмица. Изискването бе поставено още през април 2007 г., но при встъпването си в длъжност френският президент Никола Саркози обяви, че балансирането на държавния бюджет ще бъде възможно чак през 2012 година. Франция предвижда бюджетният й дефицит да падне до 2.3% от БВП през тази година и до 1.7% през следващата. Но с това темпо Париж едва ли ще успее да постигне нулев бюджетен дефицит до 2010 година. Финансовите министри настояха Франция да се придържа към поетите ангажименти, като се съгласиха да вземат предвид глобалните икономически обстоятелства при оценката на резултатите на страната.
Участниците в заседанието обсъдиха и увеличаващата се инфлация в еврозоната. През януари тя достигна рекордните 3.2 процента. Правителствата не бива да допуснат засилване на инфлацията чрез допълнително покачване на данъци и такси, а да намерят оптималния начин за нейното укротяване, категорични бяха министрите. Друго условие е заплатите да не надвишават производителността. Инфлацията е изключително сериозен проблем, заяви словенският финансов министър. Още повече предвид негативното въздействие от влошаващото се икономическо състояние в САЩ, което ще завлече и икономиката на общността. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се опита да укроти топката с думите, че няма рационално основание за безпокойство от евентуална рецесия. Той призова министрите да предприемат действия вместо да изпращат негативни послания в публичното пространство.
По време на заседанието на ЕКОФИН бяха окончателно приети и новите правила за събиране на ДДС от услугите, които се обменят между държавите членки. Министрите решиха, че от 1 януари 2010 година услугите между търговци и производители ще бъдат облагани с данък там, където се намира получателят на услугата. Целта е да се намали административната тежест върху компаниите, които се занимават с трансгранична търговия и попадат на различни данъчни ставки в държавите членки. При телекомуникационните, телевизионни, радио и електронни услуги мярката ще влезе в сила от 1 януари 2015 година. Досега ДДС в тези сфери се налагаше в страната, в която е регистриран доставчикът на услугите. Така, за да избегнат високата данъчна ставка, много компании се прехвърлиха в Люксембург, който има една от най-ниските ставки в Европа - 15 процента. Поради тази причина страната дълго време се противопоставяше на предложението на Европейската комисия данъкът да се налага в държавата, в която потребителят ползва услугата или купува стоката по ИНТЕРНЕТ.
От 1 януари 2010 г. ще бъде въведено и възстановяването на ДДС по електронен път в страните членки на ЕС, където тази опция все още не е достъпна. Това ще улесни процедурата и ще допринесе за развитието на вътрешния пазар на общността. Еврокомисарят по данъчната политика и митническия съюз Ласло Ковач приветства решението на ЕКОФИН, подчертавайки, че новите правила ще подобрят бизнес средата и ще гарантират по-справедливо разпределяне на данъчните ставки в общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във