Банкеръ Weekly

Общество и политика

Франция не се дава на ромите

Френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че в близките дни Франция ще поиска Европейският съвет да вземе решение по ромския въпрос на европейско ниво. Междувременно властта в Париж обвини България и Румъния в неспособност да се справят с интеграцията на ромите, а френските органи на реда продължават да разбиват цигански гета и принудително да гонят от местообитанието им цели семейства, живеещи в полеви условия. От изказването на Еро обаче не става ясно дали той ще настоява за отделна среща по темата, или ще предложи проблемът с незаконните гета и интеграцията да се разгледа на редовния Европейски съвет през октомври. Извънредна среща може да се свика само по инициатива на председателя на Съвета на Европа Херман Ван Ромпой.


Френският министър-председател отбеляза също така, че е натоварил със задачата да води разговори с правителствата на България и на Румъния неговия министър по европейските въпроси Бернар Казньов. Ситуацията с циганите бе разгледана от френския кабинет още на първото му заседание след лятната ваканция - на 22 август. След него беше обявено, че Франция ще проучи възможностите за отваряне на пазара на труда за българските и румънските граждани. Освен това тя ще се обърне с молба към кипърското председателство на Евросъюза темата за циганите да се вкара в дневния ред на следващата среща на върха в Брюксел.


Управляващите в Румъния приветстваха конструктивния подход на френското правителство към интеграцията на ромите. България не реагира официално на решенията на френските министри. Единствено български евродепутати самостоятелно подкрепиха обявеното намерение Франция да вдигне рестрикциите за българските граждани. Според медията Euractiv нашата страна се опитва да омаловажи проблема с ромските гета, тъй като броят на българските цигани на френска територия е относително малък в сравнение с техните румънски събратя. България и Румъния имаха различни реакции и през 2010-а, когато по времето на президента Саркози Франция започна масово експулсиране на роми. Действията на френското правителство тогава бяха сериозно критикувани от Румъния, а също така осъдени и от Европейската комисия. Докато ние пак запазихме мълчание.


Френската преса съобщи, че и вътрешният министър Мануел Валс ще придружи министъра по европейските въпроси Бернар Казеньов при посещенията му в България и Румъния в средата на септември. Валс коментира предстоящите си визити с думите: Аз искам да разбера защо в тези държави не се провежда строга политика за интеграция на ромското население. Едва ли обаче няколкото срещи на Балканите ще му помогнат да намери отговора на този въпрос.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във