Банкеръ Weekly

Общество и политика

Франция иска повече пари за земеделците

Средствата, предвидени за Общата селскостопанска политика (ОСП) в проектобюджета на Европейския съюз за 2014-2020 г., са недостатъчни и Франция настоява за корекция от няколко милиарда, заяви френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов. Не са ни необходими допълнителни съкращения, а преразпределяне между различните политики, изтъкна Казньов пред журналисти в Страсбург след заседание на Европарламента. Той отказа да посочи конкретни числа, но според него пари могат да се отчислят от програмите в сферата на транспорта, енергетиката и телекомуникациите, които са увеличени с 47% спрямо периода 2007-2013-а. Казньов подчерта, че не става въпрос да се противопоставя общата селскостопанска политика на другите направления за подпомагане, а да се направи пребалансиране на средствата.


Предложението на президента на ЕС Херман ван Ромпой за многогодишната финансова рамка предвижда орязване на искания от Европейската комисия бюджет със 75 млрд. евро, от които 25.5 млрд. от общата селскостопанска политика, 13.2 млрд. от преките помощи и намесата на пазарите и 8.3 млрд. от развитието на селските райони. Друг компромисен вариант предвиждаше да се върнат на ОСП 8 млрд., но Париж намира това за недостатъчно.


След като европейските ръководители не успяха да се споразумеят по бюджета през ноември, в началото на следващата година ще има нова среща на върха. Най-вероятно форумът ще се проведе на 7 и 8 февруари според високопоставени европейски представители.


Някои страни, сред които Германия и Великобритания, намират за твърде скромни съкращенията на разходите, предложени от Ван Ромпой, и настояват бюджетът да се ореже с още 30 млрд. евро. Франция е против, подчерта Бернар Казньов. Неговото становище е, че равнището на бюджета не оправдава допълнителни съкращения, ако искаме да водим добри политики. Парламентът в Страсбург също ги отхвърля, припомняйки, че има право на вето в случай на лошо споразумение.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във