Банкеръ Daily

Общество и политика

Франческо Рока: България може да се гордее със своето гражданско общество

България може да се гордее със своето гражданско общество, а сътрудничеството между правителството и Българския Червен кръст е модел за работа не само за региона, но и за Европа. Това е заявил президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който се срещна с вицепремиера Томислав Дончев в рамките на своето работно посещение в България.

В Министерския съвет двамата са обсъдили добрите практики в съвместната дейност на българските институции с дружествата на Червения кръст, както и потенциала този модел на сътрудничество да бъде надграден на регионално ниво. Председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров е изразил намерението на организацията да изгради мащабен център със складова база и звено за обучение на парамедици и доброволци, който при кризи и бедствени ситуации да подпомага хуманитарни дейности не само в България, но и за Балканите. 

Томислав Дончев и Франческо Рока са се обединили, че доброволческата работа е основен фактор за преодоляването на кризи от хуманитарен и природен характер, а положителната нагласа към нея е белег за изграждането на активно гражданско общество и самосъзнание. В разговорите Франческо Рока е изтъкнал потенциала и постиженията на младежката доброволческа общност и спасителните екипи на БЧК, създадени също на доброволни начала, които подпомагат работата на институциите при кризи и спасителни акции. Той изтъкнал необходимостта в законодателството на държавите от ЕС да бъде уточнен трудовоправният статус на работното време, което доброволците отделят за полагане на общественополезен труд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във