Банкеръ Daily

Румен Гечев:

Формулата на правителството ще е 8-4-3-2

Формулата на новото правителство ще бъде 8-4-3-2 между четирите партии, участващи в преговорите. Това обяви тази вечер пред БНТ Румен Гечев, който се включи в екипа на БСП в панел "Финанси". Министерските кресла са разпределени според тежестта на парламентарните им места, като 8 са постовете за "Продължаваме промяната", четирима министри ще има БСП, трима - "Има такъв народ" и двама - "Демократична България".

"Не съм сигурен, възможно е", коментира веднага след Гечев Владислав Панев от "Демократична България". Според него тази формула може и да не се запази в този вид. На въпрос ще поемат ли околната среда, Панев обяви, че това е логично, тъй като трите партии в движението разполагат с експерти, но се въздържа от повече конкретика и каза, че тези разговори предстоят.

Георги Ганев също обяви, че все още нямат решение дали ще участват в бъдещото правителство със свои министри. Според Ганев, ако "Демократична България" реши да участва със свои представители в кабинета, най-логично е да поеме Министерство на правосъдието.

"Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на Министерски съвет", заяви по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър. Тя се е срещнала с ръководителите на работните групи от левицата, които миналата седмица участваха в интензивните преговори по съставянето на коалиционен кабинет.

"По време на дискусиите с другите партии беше постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни. По тях предстоят допълнителни разговори и лидерска среща", се посочва още съобщението на "Позитано" 20.

"За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес", е посочила Нинова пред съпартийците си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във