Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФОРМУЛАТА Е ПРОСТА - ОБЕДИНЕНИЕ!

О.з. ген. Любен Петров е роден на 22 април 1938 година. Завършва военните академии Фрунзе (1972) и Ворошилов (1982) в Москва. Прослужил е в българската армия 38 години - от младши лейтенант до армейски генерал (без да пропусне нито едно стъпало във военната йерархия - от командир на взвод до началник на Генщаба). Бил е депутат в 37-ото и 39-ото Народно събрание. Гласувал е против влизането на България в НАТО, против участието във войната в Ирак, за запазването на АЕЦ Козлодуй и против продажбата на българска земя на граждани и юридически лица от страни нечленки на ЕС, включително и на такива с двойно гражданство. От средата на юли не членува в БСП. А от началото на август работи за учредяването на гражданската формация Народно патриотично обединение.

Интервюто започва с известно закъснение, тъй като Любен Петров разговаря по телефона.
Ген. Петров, след телефонния разговор, който току-що проведохте, изглеждате по-въодушевен. Какво става, решихте ли вече да се кандидатирате за президент в предстоящите избори?
- Да, вече без всякакви колебания мога да заявя, че ще участвам в тази кампания. Вие сте първият, който чува това лично от мен.
А определен ли е вече и човекът, който ще се кандидатира заедно с вас за вицепрезидент?
- Да, това е актрисата Нели Топалова.
Не е случайно, че избрахте представител на художествено-творческата интелигенция, нали?
- Вижте, ние не делим хората, защото си поставяме за цел да откликнем на интересите на всички български граждани. Колкото повече различни слоеве от българското население се включат в тази кампания, толкова по-голяма би била гаранцията за изборен успех. Смятам, че интелигенцията съвсем естествено трябва да заеме своето водещо място в обществено-политическия живот на България.
Кажете нещо повече за мотивите, които Ви накараха да се включите в предизборната надпревара. Едва ли е само разочарованието от неизпълнените обещания на БСП?
- Най-малко е това. Ръководството на социалистическата партия е само един от елитите, които доведоха България до това положение. Народното патриотично обединение, което застава зад мен, е на български граждани, на граждански организации и на политически партии в името на една кауза - да направим живота на всички по-нормален, и то не някъде другаде, а именно тук - в България. Защото преходът не е нищо друго, а е една тотална разсипия. Корупцията е очевидна, престъпността се шири и никой от никого отговорност не търси за бедственото състояние на страната. България е участвала във войни, но никога не е изпадала в толкова тежко положение като днешното. Народът е потиснат, отчаян не само за днешния, но и за утрешния си ден. По улиците е все по-голяма рядкост да срещнете усмихващи се хора. Кой отне усмивките от лицата на българските граждани?
Кой? И аз питам същото?
- Тези, които управляват през последните 17 години. Но тях хич не ги е грижа за това душевно състояние на българина. Естествено е, че трябва да се намери някакъв изход. Според нас формулата е проста - обединение! Стига конфронтация, стига противопоставяне по каквито и да било признаци. Нужно е обединение в името на една нова политика.
Кое ви дава основания да се надявате, че хората ще ви повярват?
- Аз все още не съм убеден дали ще ми повярват, но ще направя всичко възможно да им докажа, че ще работя за техните интереси.
Но някои биха припомнили, че самият вие имахте съществен принос навремето Георги Първанов да се укрепи като лидер на БСП и впоследствие да стане президент на България...
- Да, признавам това. Работил съм за кампанията на Първанов, при това съвестно и активно. Срещал съм се с много хора, които съм се опитвал да убедя, че това именно е президентът, българският патриот, който би следвало да бъде подкрепен. Но днес дълбоко съжалявам, тъй като той е едно от най-големите ми разочарования. И това не е само мое мнение, а и на много от хората.
Има и такива, които не одобряват, че напуснахте БСП. Сред тях е например вдъхновителят на новото ляво крило Александър Лилов.
- На господин Лилов не бих опонирал. Бих му пожелал успех в борбата за укрепването на това ляво крило, на чиято поява той е инициатор. Но се радвам, че по този начин той и хората около него признаха официално, че БСП не е лява партия - нещо, което аз говоря от четири години.
С какво по-конкретно ви разочарова Георги Първанов?
- Не може един патриот, заемайки този висок пост в държавата, да подкрепя участието на България в една мръсна, позорна война, каквато е тази, която се води срещу Ирак. Освен това, когато се правеха опити за изтеглянето на нашия батальон и за прекратяване на мисията ни там, той не направи нищо. Напротив, през цялото време убеждаваше обществото, че това е било вярно решение, вярна политическа позиция, произтичаща от поетите съюзнически ангажименти към НАТО. Но това не беше война на НАТО, а на САЩ и на Великобритания, които изградиха т. нар. коалиция на желаещите, но която по същество не разреши нито един реален проблем в Ирак и няма да успее да го направи. Защото с насилие не се разрешават подобни проблеми, а само с политически разум.
Иска ми се да добавя още нещо по темата за патриотизма на сегашния президент. Позицията му по въпроса за Ирак бе само един от фактите, които го уличават като непатриот. Другото е позицията му по настаняването на американски военни бази на българска територия, а и преди това - приносът му за присъединяването ни към НАТО. Е, добре, след като сме вече част от тази организация, не е ли тя достатъчен гарант за нашата сигурност, та се наложи подписването и на споразумение със САЩ, което ще доведе до настаняването на техни части на наша територия?
Има и още един силно впечатляващ момент и това е изменението на конституцията, с което се разреши да се продава българска земя на граждани и фирми извън Европейския съюз, а значи и на такива от Турция, Израел и САЩ. Нима това се връзва с националната сигурност? Патриотът е длъжен да пази държавата си, нейния суверенитет, нейната териториална цялост.
Не се ли опитвате да загърнете със знамето на патриотизма вашите по същество ортодоксални социалистически идеи?
- Аз не бягам от левия произход на моите идеи. Те са вътре в мен. Те са моята същност. Това, че хората страдат, аз го преживявам много тежко. Не мога да бъда спокоен, когато виждам как се ровят из кофите с боклук. Когато се касае за оцеляването на българската нация, идеологиите трябва да останат на заден план. Затова акцентирам върху патриотизма, защото смятам, че ако няма държава, при това суверенна, независима държава, няма как да се решават не само социалните и икономическите, но и въобще никакви проблеми на обществото.
Но биха могли да ви заподозрат, че използвате патриотична фразеология като тактически ход за възвръщане на левия електорат, който се насочи към Атака и към ГЕРБ?
- Ние не искаме да отнемаме гласове от никого. Предлагаме политика в интерес на всички български граждани и се надяваме те да я разберат и да ни подкрепят.
Но как мислите, че ще се промени сегашното статукво, ако за президент бъде избран човек като вас? Все пак президентската институция има твърде ограничени правомощия...
- Никак не са малки правата на президента. Георги Първанов показа на практика, че даже има огромни правомощия. Той наложи политическия модел на една коалиция, включваща в себе си напълно противоположни по възгледи партии. Как е възможно например една монархическа формация да се коалира с републиканска, каквато е БСП?
Но НДСВ не е монархическа партия...
- А каква е, кой е човекът, който я олицетворява?
Гражданинът Симеон Сакскобургготски, а не монархът Симеон Втори...
- Той е лидерът на тази партия, човекът, от когото зависи нейното съществуване. Не вкарвайте в заблуждение вашите читатели, че това не е монархическа партия.
А не налагаха ли интересите на България и сформирането на тройната коалиция присъединяването й към Евросъюза?
- Труден въпрос. Но за съжаление с него се спекулира. Защото имаше алтернатива - тя беше насрочването на предсрочни парламентарни избори. И тогава нямаше да се стигне до сегашната конфузна ситуация. Знаете много добре каква беше позицията на БСП по въпроса за царските имоти, а също така и за магистрала Тракия и въобще ширещата се корупция по време на управлението на НДСВ. И как в резултат от тази коалиция се стигна до недопустими компромиси по тези въпроси. Голяма роля за тази промяна в позициите на БСП изигра именно Георги Първанов като президент. Затова казвам, че никак не са малки президентските правомощия. Но те не са насочени за защита на националните интереси.
Бихте ли изброили някои конкретни неща, които бихте направили, ако бъдете избран за президент?
- Аз ще се ръководя от интересите на България, които изискват спешно три неща: да бъде спасена АЕЦ Козлодуй, да бъде денонсирано така нареченото споразумение за съвместно ползване със САЩ на военни обекти на българска територия и незабавно изтегляне на контингента ни от Ирак.
А ще се опитате ли да предизвикате предсрочни парламентарни избори?
- Ако е необходимо, разбира се.
Говорите много за засилване на ролята на държавата. Не е ли това ваше виждане, породено от носталгията по едно отминало време, когато почти всичко у нас се намираше под държавен контрол?
- Защо да е носталгия? Това е просто задължително условие за всички държави, които държат на реда, сигурността и на гаранцията за бъдещето на своите граждани. Ние просто искаме държавата да не абдикира повече от позициите, които е призвана да брани.
А не станаха ли твърде много генералите в българската политика? От доста време най-голям рейтинг като политик има пак генерал - лидерът на формацията ГЕРБ. Мислите ли, че Бойко Борисов е резултат на тежненията на хората към тъй нареченото управление на твърдата ръка?
- Не бих казал, че е точно така. Но все пак е несъмнено, че хората се надяват на наличието на по-твърда воля у политиците за въвеждането на отдавна забравените у нас ред и сигурност. Но без използване на сила, естествено. Ето например ние сега се включваме в предстоящата изборна кампания. Не искаме да правим революции или метежи, а да използваме демократичните механизми за излизане на властови позиции, които биха ни дали възможност да осъществим своите намерения.
Стана ясно, че се разграничавате категорично от политиката на Георги Първанов, водена през неговия първи президентски мандат. Но все пак, ако загубите на първия тур, ще призовете ли своите поддръжници да го подкрепят на балотажа?
- Извинете ме, но аз не предвиждам втори тур.
Нима се надявате да спечелите още на първия?
Да, естествено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във