Банкеръ Daily

Димитър Луджев:

Формацията на Петков и Василев има капацитет за управление

"Фактът, че Бойко Борисов и неговата клика паднаха от власт даде възможност да тръгне промяната в България. Но тук вече имаме една добра и една лоша новина. Лошата е, че големият шоумен и неговото парламентарно шоу се оказаха политически дребосъци, които провалиха възможността за сериозна промяна, демонтаж и ликвидация на корупционната машинария на Борисов. Добрата е, че слава богу не дойдоха на власт, тъй като очевидно нямат никакъв капацитет да управляват и кой знае какви глупости щяха да сътворят. Но това провокира появата на една нова формация ("Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), която дава заявка за сериозно политическо влияние и очевидно има капацитет за управление".  Този коментар направи пред БНР историкът и политик проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Димитър Попов и министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.

Проф. Луджев прогнозира формиране на парламентарна коалиция, на базата на която да стъпи едно правителство на промяната.

"Едно реформаторско правителство, което да извърши дълбоки реформи в публичната сфера. ... Кирил Петков и Асен Василев правят добро впечатление като ясно и точно посочват проблемите, които трябва да се решат в държавата. Те показаха капацитет, че могат да ги решат, но много ще зависи управлението от другите играчи, които ще влязат в парламента", допълни той.

Според него БСП задължително ще трябва да влезе в парламентарната коалиция, която ще стои зад управлението. По думите му в социалистическата партия има сериозна прореформаторска група от млади хора със сериозен капацитет.

Димитър Луджев коментира и предстоящите президентски избори, като определи Румен Радев като единствената крупна политическа фигура в България.

"Не виждам кандидат, който да може с шансове за успех да се изправи срещу него. Радев се доказа като стожер на демократичния правов ред в държавата", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във