Банкеръ Daily

Общество и политика

"Форин полиси": Ако Тръмп спечели, Америка може много да заприлича на България

"Ако Тръмп победи, Америка може много да заприлича на България". Под това заглавие външнополитическо издание "Форин полиси" (Foreign Policy) публикува статия, в която разказва за протестите в България и ситуацията в САЩ в навечерието на президентските избори. 

"16 октомври, 100-ия пореден ден на антикорупционни протести в България, зловещи тъмни облаци надвиснаха над София. Хиляди хора се събраха пред Ларгото, дори след като облаците предизвикаха масивен порой. Усещаше се, че цяла София е там - от деца до баби със забрадки. Тази енергична тълпа, съставена от различни поколения, е една от основните причини българите да мислят, че този път олигархичната система в страната им ще започне да се пропуква", разказва авторът и припомня, че през 2013 г. премиерът Борисов е подал оставка след протести. Отбелязва се също, че година по-късно и кабинетът "Орешарски" си отиде след протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След завръщането си на власт обаче Борисов така и не успява да реши дълбоко вкоренените проблеми в страната.

"Сега българите призовават Борисов отново да подаде оставка. Те искат край на корупцията, която възнаграждава шепа олигарси, както и независима съдебна система, която ще държи политиците отговорни за действията им... Борисов пък се опитва да остане на власт до парламентарните избори през март, при все че 66 процента от българите подкрепят протестите. Въпреки това политическият натиск, създаден от демонстрациите, означава, че всеки, който бъде избран през следващата пролет, няма да може да управлява по същия начин, както Борисов", отбелязва изданието. 

"Корумпираната и завладяна държава може би ще видим и в САЩ, ако Тръмп спечели изборите. Само настоящата криза в САЩ засенчва неговата администрация, която също се съобразява единствено с интересите на няколко бизнес лидери, близки до управляващата партия, за сметка на всички останали", пише "Форин полиси" и добавя: "Преди 2016 г. този паралел може да е бил неразбираем. Демократичните институции на Съединените щати обикновено се разглеждат като стабилни, макар и несъвършени. Но ето ни четири години по-късно".

Друг паралел, който прави авторът, е, че и Тръмп, и Борисов управляват своите държави като фаворизират определени бизнесмени, като им възлагат държавни поръчки, а контролът и прозрачността са занижени. Също така и двамата са заличили разделението на властите. 

Какви са разликите според "Форин полиси": "За разлика от Тръмп, Борисов не прави откровено расистки коментари и не пренебрегва международните институции. Той е фен на ЕС и част от същия дясноцентристки блок в Брюксел като и партията на германския канцлер Ангела Меркел. Което не прави машинациите му по-малко опасни. Това просто означава, че западноевропейските лидери са склонни да игнорират корупцията в България - макар че, докато протестите продължават, за законодателите от ЕС е по-трудно да отвърнат поглед".

"Проблемът в България и САЩ е по-дълбок от отделните лидери, които демонтират демокрацията в своята страна. Проблемът е в политическата система, която поставя шепа хора с концентрирана власт и богатство над закона и всички останали. Аспектите на сегашната траектория на Съединените щати - където лидерите на безпартийните агенции за обществено здраве са осмивани от Белия дом на фона на пандемията, а президентът открито атакува журналистите като врагове на народа - могат лесно да доведат до система, корумпирана като тази на България", изтъква "Форин Полиси".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във