Банкеръ Daily

Общество и политика

Фонтан осъмна оцветен в червено и с надпис  "Честит празник, неблагодарници!"

Снимка: БГНЕС

Фонтан в Докторската градина в София бе оцветен в червено. На плакат до него е изписано "Честит празник, неблагодарници!". Водата е оцветена с железен оксид, който няма да замърси трайно фонтана.

Оцветеният шадраван в близост до Руския културно-информационен център се оказа част от новата инсталация на скулптора Андрей Врабчев. Негово дело беше и светещият и говорещ паметник на премиера Бойко Борисов на площад "Гарибалди".

Инсталацията се казва "Кървава баня". Тя е направена няколко дни след дипломатическия скандал между България и Русия по повод това, че руското посолство в София открива на 9 септември изложба на тема "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизма. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", заяви Врабчев пред Bulgaria ON AIR. Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило в миналото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във