Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФОНДОВИТЕ ТЪРГОВЦИ СЕ РАЗМЕЧТАХА

Вече половин месец цените на най-търгуваните емисии на фондовата борса се движат само нагоре. Играчите на пазара, които отвикнаха от подобна гледка, се размечтаха котировките да достигнат нивата си от началото на годината. Оптимизмът им идва главно от подобрените финансови показатели на дружествата, които оформят лицето на капиталовия пазар у нас. За разлика от цените, оборотите на тържището продължават да са рекордно ниски. Обясняват го донякъде с летните отпуски на голяма част от брокерите. По-малките инвестиционни посредници на практика хлопнаха кепенците до края на август. Като резултат от това често на пода на борсата се въртят по не повече от двама-трима брокери. Между тях настъпи спокойствие, че притежаваните от клиентите им акции няма да се обезценят и предпочитат да търсят продавачи на компенсаторни инструменти, откъдето печелят доста повече.


С повече от 13% спрямо предишната седмица поскъпнаха книжата на девненския завод за производство на калцинирана сода Солвей-Соди. Търговията с тях стартира от ниво 5.50 лв., а в четвъртък котировките на книжата достигнаха рекордните за последните два месеца 6.05 лева. През юни държавата напразно се опитваше да пласира остатъчния си пакет в компанията по 6 лв., но тогава други продавачи натиснаха цените на девненските акции до по-малко от 5 лв. едната. Очаква се Агенцията за приватизация да пусне книжата на фондовата борса през октомври. Солвей-Соди продължава да работи на загуба, но мениджърите му разчитат това да се промени, след като преди няколко седмици дружеството купи основните си доставчици на електрическа енергия, сол и варовик.


Акциите на Лукойл Нефтохим повишиха цената си с 20 стотинки бройката и в четвъртък се продаваха по 6 лв. едната. Причина за забавянето на растежа им обаче са обвиненията срещу ръководството на бургаската рафинерия, че я води умишлено към фалит. Те обаче не съвпадат с изнесените финансови резултати на компанията за първото полугодие на 2000 година. Според тях продажбите на рафинерията са нараснали двойно спрямо същия период на миналата година. През седмицата на международните пазари цените на петрола преминаха рекордните нива от 31 щ. долара за барел. Това тласна нагоре и продажните цени на произвежданите от Лукойл Нефтохим бензини. Но движението им може да доведе до спад в търсенето на горива на местния пазар, от което ще се намалят продажбите на рафинерията.


Книжата на врачанския торов завод Химко загубиха напълно и без това накърнения си престиж. Котировките им се сринаха с цели 25%, като в средата на седмицата продавачите бяха склонни да се разделят с тях и по 0.36 лв. едната. По-късно се намериха ентусиасти, готови да вложат до 47 стотинки за една от тях. В четвъртък на обяд активността по тази позиция беше сведена до нула. Продажбите на производителя на карбамид за първите шест месеца на годината намаляха с една трета, въпреки че тази суровина поскъпна на международните пазари.


Нагоре дръпнаха книжата на туристическите компании. Акциите на Златни пясъци поскъпнаха с цели 13 процента. Докато миналата седмица се търгуваха по 2.85 лв., сега вече се котираха по 3.40 лева. Собственика си смениха 104 книжа на дружеството. В края на седмицата продавачите на книги от морския курорт ги предлагаха по 4 лв. едната, но купувачите даваха не повече от 3.03 лева. Проблемът на тази емисия е, че е много ограничена. В ръцете на портфейлни инвеститори са едва 3% от акциите на компанията.


За разлика от Златни пясъци, цели 25% от капитала на Слънчев бряг са собственост на дребните акционери. Сделки по тази позиция не са сключвани вече месец. Все пак през седмицата се наблюдаваше раздвижване и по тази позиция. Купувачите на книжа от курорта анонсираха оферти по 3.40 лева. Продавачите обаче искаха не по-малко от 4 лв. за акция.


Все така стабилни си остават книжата на Албена. Ликвидността им рязко се сви, като за цялата седмица бяха изтъргувани едва 25 акции. Брокерите прогнозират, че цените на дружеството ще се запазят без особена промяна поне до края на септември. Тогава ще бъдат оповестени резултатите от активния туристически сезон по Черноморието.


Книжата на Доверие обединен холдинг продължават бавно да възстановяват загубените преди месец стойности. Цените им се повишиха с нови 15 стотинки, като в края на седмицата се сключваха сделки по 1.12 за акция. При закриването на борсовата сесия в четвъртък на обяд обаче купувачите даваха най-много 0.91 лв. за книжата на бившия приватизационен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във