Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФОНДОВАТА БОРСА Е МЯСТОТО НА ИДЕАЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ

За истинска реална търговия е немислимо да се говори, докато не се изчисти проблемът с винкулацията на акциите. Засега има декларирана готовност от страна на правителството да се заеме с решаването на този въпрос. Очакванията ми са, че в най-скоро време парламентът ще гласува необходимите поправки в закона, които да премахнат съществуващите пречки за нормалното развитие и функциониране на пазара.


Има обещания от страна на борсата и за решаването до края на годината на техническите проблеми, свързани с тестовете на новия БУС-стандарт.


Всъщност ние сме свидетели на първите няколко свободни продажби на акции. За съжаление въпреки проявеното търпение от страна на участниците в капиталовия пазар - първо да се създаде борсата, а след това тя да започне работа - ще трябва да се изчака още. Ето защо, при всички изредени обстоятелства, е напълно нормално водещ в търговията с ценни книжа засега да е извънборсовият пазар.


Сделките на борсата като цяло са просто един коректив. Те са ориентир за реалната цена на притежаваните акции. Но докато няма свободна търговия, цените на търсене и предлагане ще се разминават, както е в момента. На фондовата борса има търсене и за продажби, и за покупки, но за жалост интересите трудно се засичат.


Чуждестранните инвеститори, в които всички са вперили погледи, изпълнени с надежда, едва ли ще инвестират у нас, докато не получат повече информация за продаваните акции на предприятия. Лично мое мнение е, че тези инвеститори днес нямат необходимата им информация и затова инвестициите у нас се водят за рискови. Така че едва след решаването на всички изброени проблеми ще можем да говорим за нормална борсова търговия. А и да не забравяме, че именно фондовата борса е индикатор на икономиката на една държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във