Банкеръ Daily

Общество и политика

Фонд "Земеделие" спира проверките в свиневъдните стопанства в цялата страна

Държавен фонд "Земеделие" преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със заповед на изпълнителния директор на Разплащателна агенция към фонда Васил Грудев. Това е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на африканската чума по свинете.

Междувременно потвърдиха първи случай в Пловдивска област. В момента извънредно заседава Областната епизоотична комисия. Положителната проба е излязла днес. По предварителна информация са заразени 2 диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа „Здравец” в Родопите в неделя. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София. След приключване на извънредната среща ще бъдат направени изявления на специалистите за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на опасността от африканска чума по свинете в Област Пловдив.

При планиране на проверките на място фонд "Земеделие" ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните. Преди посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ, както и за местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.

Също така беше съобщено, че в четири области започва умъртвяването на дворни прасета. Стопаните на свине, отглеждани в тип "заден двор" в Шуменско, Сливенско, Ямболско и Пазарджишко, трябва да ги заколят. Мярката е с цел да се предотврати разпространението на заразата. Експертите призовават към доброволно умъртвяване на животните. След 2 август всяко укрито прасе в тези области ще бъде евтаназирано и загробено.

"В 20-километровата зона около индустриалните ферми на територията на Област Ямбол да се преустанови отглеждането на прасета в обекти тип „заден двор", реши Централният епизоотичен съвет. Същата мярка ще се приложи и в Сливенско, където в домашни стопанства се отглеждат около 7500 свине. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев предупреди, че ако стопаните не изпълнят това разпореждане, след съответната заповед може да се пристъпи към принудителна евтаназия и загробване на животните. Той допълни, че първият вариант е по-изгоден за стопаните, защото могат да запазят месото, а при принудително умъртвяване не се изплащат компенсации. В областта има четири контролни пункта, почистват се и настилките на магистралата и пътищата. Двата свинекомплекса са със засилени мерки за защита, съобщава още агенция.

До 2 август трябва да бъдат заклани и свинете, гледани по дворовете в Пазарджишко. Санитарната зона е около 5 свинекомплекса в областта. Полицейски патрули ще следят за нерегламентиран превоз на животни. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във