Банкеръ Daily

Пациентски организации искат:

Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Спешно създаване на Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу коронавирус към Националния план за ваксиниране искат от пациентски организации "Заедно с теб".

Според доклад на СЗО от 2011 г. има 19 държави с действащи програми за компенсация на увреждания от ваксини. От 19-те схеми за обезщетения, действащи към 2011 г., 13 се изпълняват в Европа.

"С оглед защита правата на пациентите и повишаване на доверието към ваксинирането, считаме, че подходът при компенсиране на пострадалите трябва да е на принципа "без виновен", смятат от организацията. 

"Когато няма официална схема за обезщетение на увреждания от ваксини, единственият начин на получаване на такова е чрез съдебно дело, където по принцип се изисква ищецът да докаже, че неговото увреждане е вследствие на небрежност или целенасочена щета, причинена от друг (човек или юридическо лице). Проблемът с ваксините е, че няма определена страна, за която може да се каже, че е проявила небрежност или целенасочено е причинила щета. Подходът за получаване на обезщетение чрез съдебни искове ощетява тази част от пострадалите, които нямат възможност да търсят компенсации по съдебен път", пишат още в позицията си от "Заедно с теб". 

От там настояват системата  за компенсации на увреждания от ваксини срещу коронавирус да е неразделна част от Националния план за ваксиниране на Министерство на здравеопазването. 

Фондът за обезщетения е административен подход, който е по-малко спорен, коства по-малко разходи, намалява нуждата от определяне на виновен и увеличава максимално възможността за получаване на справедлива компенсация, твърдят от пациентските организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във