Банкеръ Daily

Общество и политика

Флаш моб пред Народното събрание за легализация на марихуаната

Група хора се събира днес пред Народното събрание за флаш моб, който да апелира за декриминализиране на употреба на малки количества марихуана за лични и медицински цели, съобщи Дарик. Демонстрантите са категорични, че не трябва хора, които носят в себе си една цигара трева, да бъдат считани за престъпници и да се преследват. Според учени обаче в някои случаи зад легализацията на този тип наркотици в редица държави, наред с идеологическите подбуди, стоят и финансови интереси.

Точно в 4.20 часа (следобед) участниците в акцията ще запалят по цигара марихуана въпреки опасността да бъдат арестувани.

Наркополитиката в нашата държава е неадекватна, смята основателят на Liberty 420 Димитър Карагегов, който ще вземе участие в проявата утре пред парламента:

„Има редица примери на държави, които успешно да се декриминализира притежанието на малки количества. Не търговията, не отглеждането на промишлени количества, а тези именно младежи, които имат в джоба си една цигара, просто да не се занимава правораздавателната система с тях. Защото в момента нашите изследвания сочат, че именно те са тези, които попадат под ударите на закона, системата харчи изключително много, за да ги вкарва в арести, за да анализира съдържанието на откритото, вместо да се занимава с истинската престъпност. Ние не залавяме крадците, автоджамбазите, телефонните измамници, но пък сме много добри и успешни в това да изчакаме един младеж да навърши 18 години, за да го подведем под отговорност“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във