Банкеръ Daily

Общество и политика

Фирма за машини за гласуване обжалва отстраняването си от търга

От фирмата „Български машини за гласуване“ ЕООД ще обжалват пред Европейския съд решението на Върховния административен съд у нас, с което бяха отстранени от обществената поръчка за доставката на машините за гласуване. 

В позиция на фирмата се изказва възмущение от липсата на прозрачност в процеса за кандидатстване по обществената поръчка, чиято реализация ще окаже ключова роля в предстоящите парламентарни избори. 

Изразява се и становище, че отстраняването на Консорциум „Български машини за гласуване“ е опорочено чрез юридически похвати и по изключително подмолен начин. 

През декември миналата година технологичният консорциум "Българските машини за гласуване" подаде жалба до Върховния административен съд. Причината беше решението на Централната избирателна комисия за отстраняването на "Българските машини" от обществената поръчка да доставка на 9600 устройства за предстоящите избори. 

Общо осем бяха кандидатите, които подадоха заявление за участие в обществената поръчка за доставка на машините за гласуване. От ЦИК обявиха, че са отпаднали физическото лице Иван Величков Иванов и дружеството "Български машини за гласуване" с мотива, че не отговарят на обявените от възложителя изисквания. 

"Имаме самочувствието, че сме направили машина, която е на световно ниво, и която по някакви си юридически хватки в момента е извадена от надпреварата, докато се произнесе съдът. Ние сме производители и сме готови с нашите инсталации, които имаме в Пловдив, в които може да произведем тези 10 хиляди машини. Тъй като ще трябват и резервни, ние ще ги произведем в необходимото време, за да може изборите да бъдат проведени с българската машина за гласуване", заяви тогава Александър Чобанов от консорциума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във