Банкеръ Weekly

Общество и политика

Финтираха закона - ще строят в Иракли

Няма сила, която да възпре нашенския чиновник в търсенето му на "решения" в услуга на частен инвеститор. Само дни преди министрите от правителството на Бойко Борисов да сдадат постовете си, регионални началници взеха важни решения, свързани с НЕопазването на природата. Въпреки че миналата пролет Народното събрание забрани със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия в района на трите морски плажа в Иракли, директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас Тонка Атанасова е разписала две решения, с които дава път на предстоящо строителство. На 17 януари те вече са публикувани и на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите: Решение №БС-02-ПрОС/13.01.2017г. за "Строителство на курортно ваканционно селище от еднофамилни къщи-бунгала в ПИ №27454.23.83, по КК на с.Емона, м."Кладери", с възложител Васил Тенев Саръстов, и Решение №БС-01-ПрОС/13.01.2017 г. за "Строителство на курортно ваканционно селище от еднофамилни къщи-бунгала в ПИ №27454.23.82, по КК на с. Емона, м. "Кладери", с възложител Димитър Тенев Саръстов".

На "цветист" административен език на практика се казва, че проектите за застрояване на собствениците на тези два терена - братята Саръстови, са одобрени. В съгласувателното решение Атанасова посочва, че няма вероятност строителството да окаже "значително отрицателно въздействие" върху природните местообитания и видовете диви птици в защитената местност Емона и в защитената зона Емине - Иракли. Заключението обаче е направено, без да е извършена оценка на въздействието върху околната среда. От РИОСВ са преценили, че такава не е нужна. В действителност неособено умело е използвана възможността за заобикаляне на закона, тъй като двата съседни парцела са от по 5.37 декара всеки. А нормативът задължава да се прави оценка само при строежи на терени над 10 декара. При все че е пределно ясно, че става дума за два съседни терена (бел. ред. - виж номерата на поземлените имоти) и че проектите са внесени от двама братя, инспекцията ги разглежда като два отделни случая.

При предишния скандален опит за застрояване на Иракли преди четири години отново ставаше дума за ваканционни селища. След протести тогава регионалният министър Лиляна Павлова спря строителството, независимо че нейните подопечни обясняваха, че започналото бетониране е законно. В крайна сметка - при проверка на ДНСК, се оказа, че строежът не отговаря на разрешенията, издадени на "Емона 2000" ЕООД, Добрин Иванов и "Дарс инвест" ЕООД.

Какъв ще е изходът от зараждащия се нов скандал засега не е ясно. Но определено е избран възможно най-подходящият момент на очертаващ се управленски вакуум. Както се казва, най-много риба се лови в мътна вода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във