Банкеръ Daily

Общество и политика

Финансовият министър поиска Тошко Йорданов да му се извини

Финансовият министър в служебното правителство Асен Василев поиска извинение от замесник-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Преди ден Йорданов нападна Василев от трибуната на парламента, казвайки в прав текст, че не бива да е министър, защото преди години е осъден за кражба на интелектуална собственост.

"Думата крадец е много тежка и Йорданов трябва да се извини", категоричен бе Василев. Служебният министър посочи, че е осъдил бивши свои партньори в Ню Йорк, а на базата на това решение след това са сключили още две извънсъдебни "приятелски споразумения". 

Версията на Василев: 

"2009 г. се разделихме с инвеститорите във фирмата тогава „Изисърч”, после я прекръстиха „Вариант”. Екипът се раздели на две, половината екип дойде с четиримата основатели на фирмата, половината екип остана във фирмата с инвеститорите. След това започнаха две години правни саги.

Ние ги съдихме в Ню Йорк, съдихме ги в Холандия, те ни сложиха в арбитраж в Лондон. 2011 г., на 7 ноември съдът в Ню Йорк се произнесе в наша полза. След това дойдоха колегите от „Невек”, с които тази двегодишна сага вървеше и казаха - Дайте да се разберем, да приключим всичко, това вреди и на двете фирми. Другите дела още не бяха стигнали в съдебна фаза, още бяха в предсъдебна фаза и ние казахме - Окей, дайте да се разберем.

Един месец по-късно беше подписано между двете фирми приятелско споразумение. То е споразумение между две фирми, то няма нищо общо нито с Наказателен кодекс, нито с нищо друго. Знаете, ако има кражба, трябва да има и намесени прокурори. Това е спор между две фирми, ние ги осъдихме в Ню Йорк, след което другите две дела бяха прекратени с приятелско споразумение, общообхващащо и трите дела. Има едно произнасяне на съд в Ню Йорк и то е в наша полза".

Той беше категоричен, че не е вземал интелектуална собственост. „Ние ги осъдихме за пари, съдихме ги в Холандия за пари, те искаха да ни съдят в Лондон за пари, цялото нещо завърши със споразумение, така че 2011 г., преди 10 години, този казус между двете фирми е абсолютно затворен”, разказа министърът пред bTV.

От ДПС продължиха атаката си срещу Асен Василев и колегата му в служебния кабинет Кирил Петков. Депутатът Халил Летифов заяви, че те са хора на Иво Прокопиев и кръга около него, които имали министри във всички кабинети в последните 20 години, без да се явяват на избори.

"Тези безспорни министри, които изведнъж се оказаха и кандидати за бъдещи министри, се оказа, че не са така безспорни и мисля, че обществото трябва да знае това в интерес на заличаването на задкулисието", добави депутатът. Според Летифов предстои т.нар. "задкулисие", в което се намират Прокопиев и неговият кръг, да бъде осветлено, което ще бъде в интерес на българското общество.

В отговор икономическият министър Кирил Петков заяви, че няма да остане в следващо редовно правителство, а като причина даде пример с атаките срещу Асен Василев. 

"Говорих с моите зам.-министри – ако следващата седмица влезе нов екип, искам да прекараме доста голямо количество от времето, за да им обясним какво сме заварили, какво сме стартирали, за да няма връщане назад към това, което намерихме“, заяви Петков.

По думите му „има много работа“ в „Монтажи“, ДКК, ВМЗ и военно-промишления комплекс и трябва на следващия екип да бъде прехвърлена „инерцията“.

Той няма да напуска страната и ще продължи да бъде активен. „Бих следил много внимателно процесите, ще ме виждате често, ако нещата не вървят добре – включително и на улицата, протестите са нещо хубаво, това е част от демокрацията“, отбеляза икономическият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във