Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФИНАНСОВИ БОМБИ ЦЪКАТ В НОИ И ЗДРАВНАТА КАСА

Тежки финансови бомби могат да гръмнат в Националната здравна каса и Националния осигурителен институт, заяви пред БАНКЕРЪ шефът на Сметната палата Георги Николов. Според него същата била ситуацията и в общините.


Това е и причината палатата да започне да проверява сметките на касата и на осигурителния институт. В общините проверката вече приключва и се очаква резултатите от нея да бъдат внесени в Народното събрание до 15 май.


Готова ли е здравната система да заработи от 1 юли, какви приходи и разходи е направила касата досега, правомерно ли са похарчени пари за сгради, ремонти и обзавеждане - това са основните въпроси, които служителите от Сметната палата трябва да изяснят до 15 юни.


Ако се окаже, че Националната здравна каса не е създала необходимите условия за началото на реформата, ако в нея не са постъпили достатъчно приходи и не са решени много въпроси, свързани с нормативната уредба, 1 юли може да се окаже фалстарт, а това засяга 8 млн. души, подчерта Георги Николов.


Шефът на Сметната палата не изключва възможността правителството отново да отложи с няколко месеца здравната реформа или да търси допълнителни ресурси. Както е известно, новата система на здравна помощ веднъж вече бе отложена на 1 януари тази година, тъй като тогава нито нормативната уредба беше готова, нито касата беше в състояние да заработи.


Становището на Георги Николов е, че сега положението може да бъде спасено само с финансови инжекции отвън - чакат се средства от Световната банка. Другият вариант бил бюджетът да отпусне безлихвени заеми с надеждата, че в следващите месеци приходите от здравни вноски ще се увеличат.


Една от причините за тежкото положение, в което се намират здравната каса и НОИ, е, че много хора все още стоят на сянка и не си плащат осигуровките, смята Николов. Той цитира специалисти, според които ставало дума за около 100 хиляди души.


Сметната палата се кани да направи сериозна проверка в 28-те районни здравни каси, където ще огледа каква собственост те са придобили, спазен ли е законът за обществените поръчки и необходимата публичност.


Не оценявам като държавнически разходите за закупуване на сгради и извършване на тежки ремонти. Не е най-важна показността. По-добре касата да поиска част от средствата за капиталови разходи да бъдат използвани за началото на реформата, вместо парите да се харчат до стотинка и после сградите да стоят като паметници на недалновидни управленски решения, твърди Георги Николов.


Според него още при приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година са се очертали проблеми, свързани най-вече със завишената му приходна част. Днес пък има притеснения в каква степен се събират приходите, заяви Николов, позовавайки се на свой разговор с новия управител на НОИ Йордан Христосков. А не се ли събират приходите, там наистина може да гръмне бомба, убеден е шефът на Сметната палата.


Георги Николов прогнозира, че ако проверката на палатата потвърди тези съмнения, трябва да се разчита на средства от бюджета. Само че бюджетът вече е гласуван и нещата са ясни - ще има недостиг на средства, което означава забавяне на пенсиите, на обезщетенията за безработни и т.н..

Facebook logo
Бъдете с нас и във