Банкеръ Daily

Общество и политика

Финансист: Най-вероятно 2020 г. ще е даже по-лоша от 2019-а

S 250 aa2d913b 7933 4180 9811 3e20ceebaaef

„2020 година ще бъде същата като 2019-а, най-вероятно и по-лоша“, заяви пред БНР финансистът Константин Проданов относно Бюджет 2020. „Поредната загубена година на пропилените възможности, година, в която ще намалеем още, за пореден път, с 50 хил. души като нация. Това просто ще ни доближи до момента, в който просто ще престанем да съществуваме като такава“, коментира той в предаването „12+3“.

Според него политиката на увеличаване на доходите трябва да продължи. Той посочи къде вижда проблем: „По-големият проблем за мен обаче е, че първо сумите, които се отделят, не са достатъчно големи. … Говори се за нещата, но в същото време сумите, които се отделят, са изключително малки. Същото е и по въпроса с пенсиите“.

Финансистът подчерта, че България е една от страните в ЕС с най-ниска преразпределителна роля на бюджета: „У нас има мегдан за по-активна роля на държавата и то особено по отношение както на социалната политика и ръста на доходите, но най-вече по отношение на инвестиционната политика“.

Проданов отбеляза още, че сме на едно от последните места по средства, които се заделят от държавата и бизнеса за високотехнологични иновации. Това отсъства както в досегашните бюджети на ГЕРБ, така и в този, посочи той.  „Бюджетът би могъл да бъде балансиран и без да се предвижда дефицит, ако се въведе например прогресивно данъчно облагане за тези, които могат да си го позволят. Ние сме единствената държава в ЕС и една от малкото в света, в които има плосък данък без необлагаем минимум“, коментира финансистът и обясни: „През данъчната политика – като се прехвърли бремето малко повече към тези, които могат да си го позволят, пак бихме могли да постигнем балансиран бюджет. За мен балансираният бюджет не трябва да бъде някаква обсесия и не трябва да се хвалим с него“.

Според Константин Проданов липсва основната визия за това каква икономика и каква държава искаме да имаме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във