Банкеръ Daily

Министър-председателят Кирил Петков :

Финалната версия на Плана за възстановяване - абсолютно готова

"Искам да поздравя всички, които работиха толкова много за Плана за възстановяване и устойчивост в Министерството на финансите, в Министерството на енергетиката, в Министерството на икономиката в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в Министерството на правосъдието" - обяви в началото на днешното заседание, на Министерския съвет, на 6 април, премиерът Кирил Петков.

"Те работиха ден и нощ и вече можем да кажем, че финалната версия на Плана е абсолютно готова" - уточни министър-председателят и открои няколко акцента.

Планът гарантира енергийната сигурност на България. "Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на Зеления преход. Използвахме иновативни решения - с батерии, с ВЕИ-та за жилищата (включени са над 10 хил. проекта), включително природното богатство на България - геотермалните извори."

Едновременно с това Петков поздрави колегите си за подхода "Справедлива България", с който върховенството на закона е поставено на пиедестал и е приоритет.

"Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това ще бъде осъществено със съдия, който временно ще бъде в ролята на разследващ прокурор, а след това ще бъде върнат отново на позицията си - съдия, за да няма конфликт на интереси. Едновременно с това правим реформа в антикорупционната комисия и големи реформи в процеса на извършване на обществени поръчки. Както всички знаем, това беше огромен проблем при предишните управления на България" - коментира премиерът.

Като следващ акцент той открои частта в Плана за развитие и устойчивост - "Свързана България". Той е сериозно фокусиран върху жп-транспорта, като се предвиждат 62 нови влака и нови градски железници.

В частта "Иновативна България" са включени Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието, Министерството на околната среда и водите. Благодарение на нея ще се увеличи общият размер на средствата към бизнеса, като Петков обяви, че ще сложи специален акцент върху иновативните компании и стартъпите.

"Така можем да се поздравим, че България има един много добър и работещ план и очакваме днес, в края на деня и в утрешния ден, Европейската комисия да ни го предаде" - обяви министър-председателят. 

Накрая той даде информация за българските граждани на кораба в Мариупол. Пет минути преди да влезе на заседанието, той разговарял с капитана на кораба. Той поясни, че принципно на всеки три часа българското правителство получава информация от българските служби каква е ситуацията там.

"Хората са в добро състояние, като имат храна и вода за още десет дни" - обясни Петков и допълни: "Проблемът е, че на 260 метра от мястото, където се намира корабът, има скривалище, около което се развиват реални бойни действия. И тази сутрин е имало стрелби, което означава, че тези 260 метра не са безопасни. Но в момента, щом бъде даден зелен коридор, моряците ще бъдат изведени на безопасно място, за което имаме организация това да бъде направено. Българското правителство следи казуса и за нас животът и здравето на тези хора са над всичко" - завърши премиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във