Банкеръ Daily

Общество и политика

Филип Станев: Като помисля за Дончева се сещам за прасенце касичка

Според Филип Станев Дончева "лесно мени позициите си" и е „недолюбвана” дори и в собствената си коалиция.

Когато си затворя очите и мисля за Татяна Дончева, си представям прасенцето касичка на българската корупционна схема в политиката. Това е коментарът на Филип Станев от „Има такъв народ” за  скандала между партията му и Татяна Дончева.

Коментарът е по повод  обвиненията на Тошко Йорданов и Радостин Василев от "Има такъв народ", че Татяна Дончева е предлагала подкуп на Василев, като целяла да настъпи разцепление в групата на ИНТ. Василев разказа как Дончева дошла в офиса му и му показала листче с надпис "500K".

"Ситуацията е изключително интересна не заради друго, а защото обяснява до голяма степен събития в този парламент. Има предвид моралните качества на действащите депутати и в много парламенти назад. Тези събития се случва точно благодарение на политически играчи като госпожа Дончева”, каза Станев пред Нова телевизия и припомни няколко факта от нейната кариера. 

Според него тя "лесно мени позициите си" и е „недолюбвана” дори и в собствената си коалиция.

„Когато тя оглави „Движение 21” и се превърна в ярък боец срещу Бойко Борисов, малко след това го покани на конгрес на движението си и само дето не се целунаха. Ще ви припомня за една коалиция между нея и Румен Петков, който по неин адрес беше казал, че тишината в спалнята ражда чудовища. Тя после се коалира с него, някак му прости тези думи. Но трябва да се върнем още по-назад, в далечната 1992 г., когато Дончева като част от тогавашната Софийска прокуратура бива отстранена по настояване на тогавашния главен прокурор Татарчев за липса на професионални и морални качества. Госпожа Дончева, с игрите които играе през годините, се превърна в еманация на това, което се нарича „политическо дилърство”, „търговия с влияние”, „желание за разцепване на групи”. Тя самата много обича да се скрива зад маската на епитети, които слага на хората”, заяви Станев и посочи, че неколкократно е обидила председателят на парламента Ива Митева. Според депутата от ИТН има и други „такива играчи” в този парламент.

Татяна Дончева реагира на отправените ѝ обвинения в няколко поредни поста във Фейсбук и с коментари за медии.

 По думите на Дончева ролята ѝ в коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" по никакъв начин не я поставя в позиция да води преговори с когото и да било. Тя нарече абсурдно твърдението, че е искала да отцепи 20 - 30 депутати, тъй като броят е крайно недостатъчен за постигането на описаната цел - за бъде подкрепен кабинет с мандата на най-малката коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във