Банкеръ Weekly

Общество и политика

Фидосова начело на листата в Монтана

ГЕРБ премахна преференциалния вот

Управляващата партия ограничи мажоритарния елемент на парламентарните избори с приетите тази седмица поправки в Изборния кодекс. Така Искра Фидосова просто няма как да бъде сменена начело на кандидатдепутатската листа в Монтана, шегуваха се от опозицията. Още на 7 декември правната комисия отмени преференциалния вот, с който избирателите можеха да пренареждат партийните листи. Около гласуването тогава останаха много неизвестни, тъй като не стана ясно кой е направил предложението. Освен това имаше и съмнения, че в залата не е имало необходимия кворум за вземането на решения.


Какво представлява преференциалният елемент

Преференциалният вот предвиждаше кандидат, който не е пръв в партийната листа и получи подкрепата на 9% от избирателите на парламентарния вот, да премине по-напред в листата. За изборите за Европейски парламент пък е необходима подкрепата на 6% от гласувалите. Със 72 гласа за, 17 против и 7 въздържал се в четвъртък мнозинството отмени текста, който предложи и прие в края на 2010 година. Нито един депутат от ГЕРБ не взе думата при гласуването. Като говорители на тезата срещу преференциалния елемент се изявиха Павел Шопов от Атака и Емил Василев от РЗС. Според Шопов изборите за евродепутати през 2007 и 2009 г. са показали, че мярката не работи. Василев обяви, че в малките райони с преференциален вот кандидат може да стане депутат с едва 140-150 гласа. От Коалиция за България и Синята коалиция се обвиха против отмяната на преференцията.


За сериозността на опозицията обаче свидетелстват нетолкова нейните изказвания, а рехавият брой на гласувалите против. По-късно управляващите използваха отсъствието главно на червените депутати и към 22 ч. приеха БНТ и БНР да предават дебатите. В следобедните часове те отхвърлиха предложението на Атака за пряко предаване. Зрителите видяха почти празната зала вляво, последва преброяване и беше установено, че липсва кворум. И макар публиката да имаше възможност да наблюдава кратко спречкване между Антон Кутев и Красимир Велчев, истинският сеир бе отдавна приключил.


След приемането на предложението в правната комисия Фидосова обясни, че връщането на интегралната бюлетина се налага, защото ЦИК не са изработили модулните кутии, които пускат само по една бюлетина. В същото време от Централната избирателна комисия твърдят, че изобщо не са обсъждали въпроса с представители на парламента.


За обещанията

Малко след като спечелиха изборите, от ГЕРБ се обявиха за запазване на пропорционалната система с преференциален елемент. Според изказване на Искра Фидосова от края на 2009 г. прагът трябва бъде в разумни рамки - 5-7 процента. Въпреки това още при първия ремонт на Изборния кодекс управляващите и Атака първоначално предложиха граница от 20% за вота за Народното събрание и 10% за Европейския парламент. Тогава изборни експерти алармираха, че 20-процентната бариера не би сработила и в крайна сметка беше приет вариантът за праг от съответно 9 и 6 процента.


Междувременно в средата на тази година Яне Янев поизтупа от праха старата идея за 20-процентова бариера и го включи в списъка от удобни за управляващите предложения на РЗС за промяна на изборния закон.


Преференциалният вот беше един от малкото мажоритарни елементи в българската изборна система. Ако му беше дадена възможност да се осъществи, избирателят можеше реално да санкционира фаворизирането на любимците на партийните централи.


Повече мажоритарност?

Случилото се безспорно демонстрира страха на партийните върхушки дори и от минималните дози по-пряка демокрация. Но все пак нито преференциалният вот, нито пък който и да е друг мажоритарен елемент е панацея за българската избирателна система. Причината е, че мажоритарният избор е не по-малко податлив на корупция и задкулисни договорки от пропорционалния. И при формалния вот за личности, вместо за партии популизмът играе също толкова сериозна роля.


Историята показва, че е трудно за наистина независим кандидат да влезе в парламента без партийната подкрепа. Седмото Велико народно събрание, в което половината от депутатите - 200 на брой, бяха избрани мажоритарно, бе първият пример за това. По-малко от три месеца преди последните парламентарни избори пък тройната коалиция промени изборния закон и най-после въведе лелеяния частичен мажоритарен избор. Общо 31 от избраните депутати през 2009 г. бяха от мажоритарни райони, а останалите 209 - от пропорционални. Това не успя да разбие партийния монопол върху политиката и разочарова онези, които очакваха в парламента да влязат повече личности, отколкото апаратчици.


Сред избраните мажоритарни депутати тогава изпъкнаха фигури като Цветан Цветанов и Ахмед Доган. Впоследствие станаха известни и партийни функционери, избрани мажоритарно като Менда Стоянова и Красимир Велчев. Впрочем, наистина ли за тях гласува избирателят, или за Бойко Борисов?


На практика нищо не пречи на партиите да застраховат любимите си състезатели, като ги издигнат не само в мажоритарен район, но и в пропорционален, в който имат по-добри шансове. Георги Първанов беше основният идеолог на промените, направени през 2009 г., от които впоследствие спечели основно ГЕРБ - те вкараха 27 мажоритарни народни представители, а ДПС - четирима. БСП няма нито един, което стана причина и за обвинения към бившия президент по време на вътрешнопартийната му борба със Станишев.


Депутатите все пак запазиха преференциалния вот при изборите за Европейски парламент. Оттук нататък изглежда, че единствено действията на президента могат да накарат мнозинството да размисли. Росен Плевнелиев, който със спорните си от юридическа гледна точка действия по случая Марковска все пак предотврати неприятен за страната скандал, изглежда особено чувствителен към мнението на външните наблюдатели. А главните действащи лица в заседанията през седмицата като че ли забравиха, че Изборният кодекс е тема, която и чуждите посолства, и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) наблюдават с интерес. В сряда държавният глава посочи, че за всички е ясно, че България няма послушен и зависим президент. Коментирайки бламирането на Марковска , той обяви, че е показал, че демокрацията е жива, а институциите могат да балансират така, че да не се случват големи провали.


Ограничаването на мажоритарния елемент и маньоврите на Фидосова за Изборния кодекс несъмнено могат да бъдат изтълкувани като провал. И в този случай, и при лансирането и защитата на Марковска председателката на правната комисия действаше, без да се интересува особено от отзвука от действията си. БСП вече предупредиха, че ще настояват за президентско вето, ако Изборният кодекс бъде приет в този вид. Основната им критика не е отпадането на преференциалния вот, а предложението изборните книжа и бюлетини да се съхраняват от областните администрации, а не от общинските. Няма да е изненада, ако вратата на Дондуков 2, на която Станишев почука, се окаже широко отворена.


nbsp;


nbsp;


Бисери от заседанията


Това преференциално гласуване, което трябваше да бъде супервърхът на демокрацията, е нещо като нищо, манджа с грозде или компот от сливи. Павел Шопов, АтакаКогато бай Ахмед живее в Бурса, ще гласува за кмет на Бурса, когато Иван живее в Чикаго, ще гласува за кмет на Чикаго, а двамата ще гласуват за депутати в България. Цвета Караянчева, ГЕРБПравим изборен кодекс на България, а не изборен кодекс срещу ДПС, правим Изборен кодекс, а не кодекс за движението на автобусите от Турция. Рамадан Аталай, ДПСОт какво ни е страх? Че г-жа Фидосова, ако не е първа, няма да я изберат в Монтана - от това ли ни е страх? Михаил Михайлов, Синята коалицияКогато Станишев беше премиер, Азер Меликов се разхождаше по прашки в Информационно обслужване и нагаждаше резултати. Яне Янев, РЗСИмам чувството, че тук има едни херувимчета, пърхат с крилца и пеят коледни песни. От 19 членове на ЦИК бяха на БСП, ДПС и НДСВ. Димитър Лазаров, ГЕРБАбе къде бягате, бе, хайдути, Искра Фидосова, ГЕРБКаре:Предложения и промени в Изборния кодекс:


Не беше приета идеята на Коалиция за България за пряк избор на районните кметове.Всички парламентарно представени партии получават представител в изборната администрация.Депутатите запазиха принципа на уседналост за местните избори и за вота за Европейски парламент.Предложението на ДПС опозицията да има представител в ръководството на избирателните комисии беше отхвърлено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във