Банкеръ Daily

Общество и политика

Фестивалът "Jazz на село" започва в Камен бряг

Край селото е археологическата местност "Яйлата" с множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. На входа й е открит и разчистен тракийски олтар на слънцето.

Надсвирванията на Фестивала "Jazz на село" започват в Камен бряг край Каварна. Тази вечер на сцената излизат македонският поп, рок и джаз музикант, един от основателите на популярната група "Хляб и сол" Влатко Стефановски и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.
Тази година ще се проведе шестото издание на "Jazz на село". Община Каварна ще подкрепи усилията на инициаторите - известния фотограф Юрий Чарийски, който преподава във Виена, създаденото от него сдружение "Еко Норд" за опазване на Северното Черноморие, и читалището в село Камен бряг.

Селото в Североизточна България е познато с различни имена през вековете. Каменник - през Средновековието, но недостатъчно потвърдено с документи. Кая бей кьой - от времето на османското владичество, в буквален превод "Селото на каменния господар". Названието на селото произхожда от самотната скала пред "Малката яйла" на морския бряг пред селото, символизираща мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо, висок не по-малко от 30 метра. В района е и местността "Яйлата", която е огромно каменно образувание. По време на румънското управление (1919-1940 г.) пък  селото се е наричало  Стънка (Stânca).

В Камен бряг живеят само българи, част от които са потомци на преселници от Балкана (Котленско и Еленско), друга част - потомци на преселници от Румъния, дошли в началото на четиридесетте години на ХХ век в резултат от Крайовската спогодба между Царство България и Кралсдтво Румъния, подписана със съдействието на всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия. Условията на спогодбата налагат на Кралство Румъния да върне на Царство България територията на Южна Добруджа ("Cadrilater", на румънски) с размер 7 565 кв. км, а също така и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. Като повечето села в района старото население преди миграцията на балканджиите спада към етнографската група гагаузи (на гагаузки: Gagauzlar) - тюркоезична етнографска група с православно вероизповедание,.

На 2 км южно от селото се намира археологическата местност "Яйлата" с множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. Северозападно от селото пък има голям некропол от скитски гробници. На входа на "Яйлата" е открит и разчистен тракийски олтар на слънцето. По високите брегове северно и южно от селото има още редица мегалитни паметници. В селото е открит информационен център, който дава информация за археологическия резерват "Яйлата" и други туристически обекти в региона.

На около 1.5 км от "Яйлата" любопитните туристи могат да открият "Огънчето" - газово находище от края на 50-те години, което гори и до днес.

Камен бряг вече е място с традиции, в което години наред се провеждат различни събития през лятото. Например, посрещане на Джулай (July - юли), или Джулай Морнинг (July Morning - Юлско утро). Традицията у нас е свързана с хипи движението за посрещане на изгрева на 1 юли. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото. Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група "Юрая Хийп" от 1971 година. За посрещането на изгрева тук идва хора от цяла България. Всяка година на 3 юни в селото се провежда общоселски събор, който е съпътстван с програма от местния фолклорен състав и много гости от общината. През месеците юли и август се провежда и традиционната вече фотоакадемия с преподавател известния фотограф Юри Чарийски. През август всяка година тук има състезание по скално катерен. В началото на септември пък се провежда традиционият пленер "Море и вятър". В него вземат участие художници и скулптори от цялата страна и чужбина. Пленерът завършва с изложба в художествената галерия на град Каварна и продължава да гастролира из страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във