Банкеръ Daily

Общество и политика

„Фестивал на светлините“ за Деня на Европа

Денят на Европа - 9 май, ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. Жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

В месеца на европейските избори на 26-ти май, честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да прави избор. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета” и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. 3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“ (известни като „стълбите на Каменица“) и Античния стадион на Филипопол.

В рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ събитието ще преобрази града под тепетата за две вечери – на 9 и 10 май.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във