Банкеръ Daily

Общество и политика

Феминистки организират шествие за 8 март

Неравенствата между полове са станали още по-явни заради пандемичните условия, обясниха организаторите.

За пета поредна година в София ще се проведе Шествие за правата на жените, по повод Международния ден на жената – 8 март. Организатори са няколко феминистки организации. 

Сборният пункт е пространството площад Незавизимост с начален час 18:30 ч. След изказванията на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени, шествието ще се отправи към парламента и пл.. „Орлов мост“ и ще стигне до крайната си точка Министерство на правосъдието по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. “Ген. Гурко” и ул. “Г. С. Раковски”.

Тази година шествието преминава под мотото “Винаги на първа линия!” Организаторите приканват към тях на 8 март да се присъединят всички, които вярват, че един по-добър и справедлив свят е възможен. Свят, в който всички жени са свободни и уважавани, а задължението да сме “Винаги на първа линия” няма същата тежест. 

"Причината шествието да се провежда на Международния ден на жената е да дадем гласност на все още съществуващите неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота, и заедно да призовем властимащите да намерят адекватни решения на тези проблеми", казват организаторите.

"Осми март и днес продължава да е  ден за политически разговори и активизъм. На този ден е важно да си припомняме, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. Благодарение на тaзи дълга традиция на борба, днес жените имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. Извоюваните права на жените обаче не означават директно, че пълната фактическа равнопоставеност е постигната. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна навсякъде по света поставя под въпрос пълноценното участие на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот", обясниха от активисткия колектив Феминистки мобилизации.

Те подчертаха, че през изминалата година тези неравенства са станали още по-явни заради пандемичните условия.

"Последствията и до днес най-тежко падат върху раменете на жените: онези, заети в силно феминизираните професии на първа линия (медицински сестри, грижовни работнички, учителки, работнички в сферата на чистотата); онези, които се оказаха принудени да жонглират с грижа за децата вкъщи, работа и домакински труд; онези, приклещени още по-здраво между 4 стени с насилника си. Всички те, искат или не, се оказаха на първа линия за ударите, които пандемията и последвалата криза нанасят на обществото", казват феминистките. .

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във