Банкеръ Weekly

Общество и политика

Фейсбук статусът на Таско и малките умове

S 250 c7fb65a2 cb4e 4d7a 94f3 2fb293cef2c4

Управляващи и опозиция си спретнаха поредния скандал чрез размяна на декларации в сряда (21 март) в началото на пленарното заседание. А след като задоволиха политическата си страст и укротиха емоциите си, кротко минаха към законотворчество. Това обаче не променя факта, че продукцията им е изключително нискокачествена, както им каза в прав текст проф. Огнян Герджиков. Той е шеф на правния съвет към председателя на Народното събрание, но никой не го бил търсил за мнение, включително и Цвета Караянчева. Вместо това ГЕРБ не пропускат нито една дреболия, за да ударят социалистическата партия. С което блестящо потвърждават и доказват мисълта на Елинор Рузвелт, че: "Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хора."

От парламентарната трибуна ГЕРБ обявиха червения депутат Таско Ерменков за функционално неграмотен човек заради цитирането на поета Христо Ботев в русофилския му статус във Фейсбук след преизбирането на Владимир Путин за президент и за позицията му за Крим. "Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС, в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!", написа Ерменков в социалната мрежа.

"На 19 март 2018 година за пореден път станахме свидетели на неадекватно и недопустимо изказване от страна на народен представител от парламентарната група на БСП, което уронва престижа на Народното събрание и поставя под въпрос изграждани с десетилетия консенсуси в политическия и обществен живот на страната", заяви Тома Биков от ГЕРБ. По думите му използването на името на един от най-големите български поети Христо Ботев в контекст, който няма нищо общо нито с творчеството му, нито с модерните през ХIХ век европейски антиимперски идеи, които той изповядва и заради които умира, говори за историческата и литературната функционална неграмотност на автора на горецитираното изказване.

Разбирането на парламентарната група на ГЕРБ било, че отношенията между България и Русия трябва да стъпват на прагматична и взаимоизгодна основа, а не да се базират на чувства, каквито са любовта и омразата. В този смисъл изказването на Ерменков нарушавало не само българския национален интерес, но и саботирало прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българо-руските отношения.

ГЕРБ обръщали внимание на това изказване, защото то продължавало една опасна антиевропейска тенденция, която се развивала от две години в най-голямата опозиционна партия в България. Биков напомни, че това не е първото антиевропейско изказване от страна на депутат от БСП. "След като от тази трибуна социалист… комунист поиска свикване на референдум за членството на България в ЕС и НАТО, в изказването на Таско Ерменков партньорски държави като САЩ, Германия и Франция, а след това вкупом и целият ЕС, от който България е част, са наречени идиоти", възмути се депутатът. Той припомни, че именно тези държави и ЕС като цяло са основният и единствен гарант  както за националната сигурност на България, така и за икономическото и социалното развитие на страната.

След това той захапа социалиста заради Крим, като посочи, че в изказването му "се изразява пълна и безусловна подкрепа за анексията на Крим от страна на Русия, което противоречи не просто на българската държавна позиция, поддържана от няколко правителства, но и на българския национален интерес, според който за България е стратегически важно да бъде спряно каквото и да било прекрояване на държавни граници в Европа".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не беше подмината, въпреки че отсъстваше от Народното събрание. От ГЕРБ настояха тя да заеме ясна позиция по отношение скандалния статус на Ерменков. Мълчанието й било "многозначително и притеснително". Хората на Бойко Борисов зададоха на Нинова и три въпроса:

"Първо, подкрепяте ли съхраняването на териториалната цялост на Украйна? Второ, подкрепяте ли преразглеждане на държавни граници в Европа, което би могло да засегне редица европейски държави? Трето, според вас анексията на Крим и създаването на възможност за преразглеждане на държавни граници в Европа отвъд международния правов ред обслужват ли българския национален интерес или го увреждат?"

Конкретните отговори на тези въпроси били от съществено значение за цялото българско общество, защото щели да покажат каква партия е БСП и доколко нейните стратегически приоритети се основават на българския национален интерес.

Левицата не остана длъжна на управляващите и също излезе с декларация, прочетена от Кристиян Вигенин. В нея БСП "разконспирираха" стратегията на ГЕРБ за печелене на избори. Тя била базирана на принципа "по-малкото зло".

"Управляващите демонстрират безпомощност и отчаяние и трябва да си дават сметка за това, защото не са в състояние адекватно да се противопоставят на критиките на опозицията и единствената теза, която остава, е да изкарат БСП недемократична, ретроградна, антиевропейска, че дано българските граждани отново изберат по-малкото зло, в което привиждат себе си. Тази тактика минаваше доста време, но вече няма да минава", обяви Вигенин. Вместо управляващите на страна, която е председател на Съвета на ЕС, да се съсредоточат върху важните за България и съюза въпроси, те непрекъснато занимавали парламента "с неща, които на са за пленарната зала". От началото на годината произвеждали само скандали, конфликти и проблеми.

"Втори месец вече занимават парламента с анализиране на проектопозиции на БСП, с интервюта на народни представители, но дъното е - да ни занимават с Фейсбук статуси на народни представители от БСП, които са в личен профил и не ангажират парламентарната група и партията", посочи Вигенин. За пореден път парламентът се превръщал в някакъв съд, в който левите имали усещането, че един народен представител няма право на различно мнение, което е абсурдно.

Вигенин се учудвал особено от евродепутатите от ГЕРБ, които вместо да погледнат сериозно на своите отговорности като представители на страна, председател на Съвета на ЕС, се държали като "деца в детската градина". Във вторник (20 март) представителите на ГЕРБ в Европарламента също излязоха с декларация, "възмутени" от статуса на Ерменков. Вигенин отбеляза, че през последните два месеца евродепутатите се занимавали само с писане на доноси срещу БСП до европейските институции и ПЕС. "Защо не направят една декларация за бъдещето на кохезионната политика, за бъдещето на европейския бюджет, да се опитаме заедно да координираме нещо - те занимават европейските институции с това кой какво казал, каква декларация е написала като проект БСП и какво махнала от нея. Това е абсолютно несериозно", подчерта социалистът.

ГЕРБ претендирали да са "европейска партия", но не разбирали ЕС. Вигенин попита - като са такива европейци, колко пъти дойде техният премиер, за да обясни какво се случва в ЕС и какви позиции заема България? "Половината председателство мина. Какво разбрахме от тези три месеца?", попита още левият депутат. ГЕРБ се държали като авторитарна партия в авторитарна държава, а ЕС е демократичен съюз на свободни, демократични държави, където се насърчава различното мнение.

"За управляващите  различното мнение вътре в ГЕРБ е недопустимо и то никога не се изразява публично. Те искат всички да бъдат като тях. Това не е възможно", каза още Вигенин и добави, че БСП е демократична партия и няма да се намери нито една нейна позиция, която да е в противоречие с европейските принципи.

 

 

Ерменков: Няма да замажат скандалите с мен

В кулоарите на парламента Таско Ерменков каза, че не знае кои са идиотите, за които е писал в своя пост във Фейсбук. Но допълни, че "ГЕРБ се опитват да правят всички идиоти. И мисля, че няма да им дадем да го направят това нещо." А след това, разгневен от декларацията на ГЕРБ, обясни: "Това, което пиша във Фейсбук, го пиша вечерно време, извинете, по къси гащи с фланелка и на компютъра на коленете си, така че няма как да бъде партийно мнение това нещо". Според него ГЕРБ се опитвали да замажат скандалите по различни въпроси, като тези, свързани с ЧЕЗ, със здравната каса, с промени в Наказателния кодекс. Тактиката на управляващите била да атакуват опозицията, като я обявяват за антиевропейска. Така критиките на БСП трябвало да бъдат омаловажени. "Скандалите, които тресат обществото, няма как да ги замажат с един Таско Ерменков", заключи социалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във