Банкеръ Daily

Центърът за изследване на демокрацията:

Фейсбук се превръща в ключов инструмент на предизборната кампания

Фейсбук се превръща в ключов инструмент на предизборната кампания. Политическите партии използват социалната мрежа за увеличаване на влиянието си, като разпространяват популярни дезинформационни послания, свързани най-вече с пандемията COVID-19 и геополитическата ориентация на България.

Това са част от основните изводи в проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Анализът е базиран на наблюдение в реално време на 756 публични Фейсбук страници и групи за периода между 1 и 22 март 2021 година. В тях са включени медии - печатни и електронни, страници с проруска ориентация, с расистки, ксенофобски и хомофобски послания, както и страници на известни инфлуенсъри, обясни пред БНР Тодор Галев от ЦИД.

"Фейсбук се превърна в ключовия инструмент за предизборната кампания - платена и през съдържание. Там най-голям дял имат основните политически партии, но има и по-малки политически групи, които са представени. Основна тема за дезинформация е безспорно пандемията. Друга тема е ваксинацията“, каза още Галев.

Проучването оценява разпространението и използването на популярни послания сред гласоподавателите в социалната мрежа Фейсбук, свързани с COVID-19 и ваксините, руските енергийни проекти, европейския Зелен пакт, ролята на ЕС и нивото на демокрацията.

От ЦИД посочват, че е необходимо разработването на мерки за прозрачност на финансирането на политически кампании онлайн, така че информацията за техните разходи за реклама и разпространение да е публично достъпна.

Мартин Владимиров от центъра заяви, че ролята на гражданското общество в партньорство с държавните институции е ключова. "Да се разработи модел за наблюдение и контрадезинформация, така да се каже, при създаване на медийно съдържание за политически цели, специално. Необходимо е като цяло да се създаде канал за комуникации и сътрудничество със социалните медии, за да може да се проверяват и блокират публикации и съдържание, което провокира разделение в обществото, което накърнява демократичните ценности на страните", уточни Владимиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във